×

Recensie

Soul / Hiphop

01 december 2015

Kwabs

Love + War

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Wea

Love + War Kwabena Sarkodee Adjepong Kwabs Soul / Hiphop 4 Kwabs – Love + War Written in Music https://writteninmusic.com

Na mijn eerste luisterbeurt van Love + War vroeg ik mijzelf af: is dit een debuutplaat? Ja, dat blijkt het te zijn. Een debuutplaat waarop de jonge Britse soulzanger al ongelooflijk volwassen klinkt in zowel zijn teksten als  in zijn muziek. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat hij al jaren meedraait, maar Love + War is toch echt zijn eerste album ooit. De verklaring voor de titel van het album legt hij als volgt uit: zonder bepaalde narigheid als oorlogen niet te kennen of meegemaakt te hebben, zou ik van bepaalde mooie dingen, zoals liefde, minder kunnen genieten.

Kwabs, echte naam Kwabena Sarkodee Adjepong, is een 25-jarige Londenaar met Ghanese roots, waar zijn ouders vandaan komen. Dat Kwabs al langer meedraait in de muziek blijkt uit de volgende anekdote. Zijn vroegere muziekleraar, Xanthe Sarr, nodigde hem uit om mee te doen met het National Youth Jazz Orchestra. Uiteraard greep Kwabs deze kans aan en vervolgens was hij drie jaar lang de leadzanger van dit orkest. Daarna studeerde Kwabs jazz aan de Royal Academy of Music.

Vervolgens werd Kwabs in Engeland bekend door zijn deelname aan het talentenprogramma Goldie’s Band: By Royal Appointment. Daarna bracht hij met Wrong Or Right en Pray For Love twee EP’s uit, maar zijn grote doorbraak maakte hij door het uitbrengen van het nummer Walk, dat inmiddels een enorme hit is geweest. Dat Walk ook op FIFA15, het wereldberoemde voetbalspel, stond zorgde uiteraard voor nog meer bekendheid. Men zal Walk wellicht commercieel vinden, en wellicht is dat ook wel zo, maar de beat is geweldig, de stem van Kwabs warmer dan ooit en in die combinatie behoort Walk tot één van de beste nummers van het afgelopen jaar.

Op zijn eerste album nam Kwabs ook enkele nummers op met producer SOHN, die we kennen van album Tremors (2014). Zo nam hij Fight For Love op met SOHN, maar ook Look Over Your Shoulder. In laatstgenoemde zullen ook de Michael Jackson-kenners enorm opgewonden worden. aangezien het nummer wel heel erg veel weg heeft van één van de hits van The King Of Pop, Who Is It.

De meeste nummers op Love + War zijn een combinatie van soul en R&B, maar in enkele gevallen komt er ook elektronica in voor. Dit is bijvoorbeeld te horen in titelnummer Love + War, Fight For Love (een typische 80’s discoplaat), My Own, Make You Mine en Wrong Or Right. Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat het album naast prettig luisterbaar ook erg dansbaar is geworden.

Verder mogen ook Perfect Ruin en Father Figure in de schijnwerpers worden gezet. Deze nummers zijn niet zoals de rest dansbaar of elektronisch, maar eerder soulvolle R&B-songs te noemen. Met name Father Figure is een emotioneel beladen nummer, aangezien Kwabs opgroeide in een pleeggezin en dus zonder zijn echte vader. Vervolgens zijn ook Forgiven enLayback typische soulvolle R&B-songs, waarbij je rustig achterover kunt leunen. Het album eindigt tenslotte met een schitterende ballad in Cheating On Me.

Zoals al vermeld in de inleiding is het bijna niet voor te stellen dat Love + War een debuutalbum is. Zo volwassen als Kwabs nu al klinkt moet het veelbelovend zijn voor wat hij in de toekomst nog wil gaan uitbrengen. Wat betreft 2015 mag wat mij betreft best gezegd worden dat Kwabs de King Of Soul genoemd mag worden. 1. Love + War
 2. Fight For Love
 3. Walk
 4. My Own
 5. Look Over Your Shoulder
 6. Perfect Ruin
 7. Forgiven
 8. Layback
 9. Make You Mine
 10. Father Figure
 11. Wrong Or Right
 12. Cheating On Me