×

Recensie

Alternative

23 april 2015

K's Choice

The Phantom Cowboy

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Sony Music

The Phantom Cowboy K's Choice Alternative 3.5 K’s Choice – The Phantom Cowboy Written in Music https://writteninmusic.com

Inpluggen en spelen, zo klinkt The Phantom Cowboy als de nummers uit je speakers denderen. Sarah en Gert Bettens hebben ervoor gekozen een album te maken dat klinkt As Rock & Roll As It Gets, zoals het openingsnummer zich al aankondigt. Een neus voor pop in een rockoutfit hebben Sarah en Gert al sinds jaar en dag. Not An Addict, misschien wel het bekendste nummer van de Antwerpse band, liet dat jaren geleden al horen. Maar puntiger, veel puntiger dan dat, wilden Gert en Sarah hun nummers nu hebben. Afwisseling troef op het podium was de gedachte, dus geen nummers met een uitgesponnen doorlooptijd. Lekker kort, dat was de boodschap.

Waar de stem van Sarah je oren binnen komt met een zachte heesheid, is het de zorgvuldige productie van Alain Johannes, grondlegger van onder meer de band Eleven en bekend van zijn samenwerking met onder andere Queens Of The Stone Age, Them Crooked Vultures, Chris Cornell, Arctic Monkeys en Mark Lanegan die haar stem samen laat gaan met stevige, modern getoonzette rock. Zijn voorgeschiedenis maakt dat de rock ook echte rock is; daar zijn de nummers ook te authentiek in riffs voor. De wijze waarop toetsenpartijen de muziek smaakvol aanvullen (luister maar eens naar We Are The Universe) en tegelijk bijdragen aan de stevigheid zonder deze te smoren in zoetigheid, zegt veel over hoe de producer de muziek van Gert en Sarah gestalte heeft gegeven. Hard mag hard blijven.

Het is soms alsof de stem van Sarah lieflijk overeind blijft tussen al die ronkende gitaren, maar als je je ogen dicht doet en je voorstelt de nummers live te horen, dan kan het niet anders of Sarah zet dan haar stem nog wat meer kracht bij. Dat kan de nummers nog wat extra sjeu geven die live mogelijk zorgt voor een uitvoering die de studio-uitvoeringen doen verbleken.

In elf nummers horen we een herboren K’s Choice dat erin geslaagd is puntige nummers te schrijven. Je zou kunnen denken dat deze vernieuwde sound komt door het samen schrijven van Gert en Sarah, iets dat de twee niet eerder deden. Het is de verdienste van beiden dat er nummers staan waarbij rock de ruggengraat vormt met daarbij tegelijk oog voor de pop die vooral is terug te vinden in de zang van Sarah. Als de Queens Of The Stone Age en hun genregenoten te hard voor je zijn en je toch wilt rocken, luister dan eens naar dit album. Het zou zomaar kunnen zijn dat de Bettens je aangenaam verrassen. 1. As Rock And Roll As It Gets
 2. Woman
 3. Perfect Scar
 4. Private Revolution
 5. We Are The Universe
 6. The Phantom Cowboy
 7. Bag Full Of Concrete
 8. Come Alive
 9. Gimme Real
 10. Down
 11. I Was Wrong About Everything