×

Recensie

Pop

10 mei 2012

Kris Berry

Marbles

Geschreven door: Henning Bolte

Marbles Kris Berry Pop 3 Kris Berry – Marbles Written in Music https://writteninmusic.com

Kris Berry is een nieuw licht aan de inheemse zanghemel dat nu ruim een jaar straalt. Het is een smeuïge stem dieper in de keel met aangenaam timbre, een stem die ritmisch soepel en vonkelend door de nodige bochten gaat en direct de aandacht trekt. Stem en stukken hebben een duidelijk herkenbare signatuur, een lekker in het gehoor liggende herkenbare stijl die door radio en tv gretig opgepakt is. Het is een persoonlijke stijl met allemaal bekende elementen die in deze éne jonge stem op nieuwe wijze verzameld zijn. Tot nieuw leven gebracht ontstaan daaruit klanken van vertrouwelijke verleidelijkheid.

De liedjes zijn strak gearrangeerd en worden door gitarist Paul Willemsen en de andere begeleiders (contrabassiste Jet Stevens, een (wisselende) percussionist en af en toe toetsen (Coos Zwagerman) strak gespeeld terwijl de wiegende ballads van zachte strijkers en/of een solitaire trompet (Coos Zwagerman) voorzien worden. Her en der heeft de muziek een zuidelijke tinge en caribische fleur, is een waas van weemoed te bespeuren. Maar geen spoor van loomheid, mysterieuze tijdsprongen, onderhuidse horror, dreigende onweren of blijde uitbundigheid. Het blijft vriendelijk braaf juist in een genre dat zo veel intrigerende stemmen en stemmingen kent. Het is strak maar ook plat. Ruimte oh ruimte is wat ontbreekt. En suspense, oplading. Recepten kunnen productieve creatieve impulsen geven, formules leiden tot meer van hetzelfde.

Om de aandacht vast te kunnen houden en te blijven boeien is meer nodig, diepte van de stemmingen, arrangementen en productie betreffend. Eenvoud en subtiliteit, groot en klein geluid, raffinement en rauwheid sluiten elkaar bepaald niet uit, integendeel. Een steekje los maakt inderdaad iets los. Maar daarin iets vinden dat daadwerkelijk iets losmaakt …

Tracklisting Marbles

 1. Holy Joe (And The Ferris Wheel)
 2. Second Best
 3. Waiting For The Rain
 4. Always Or Never
 5. Mountain Or A Molehill
 6. Love Trip
 7. Silver Balloon
 8. Crazy Days
 9. Going Somewhere
 10. Meadow Song
 11. Crystal Ball (In The Cupboard)
 12. Marbles
 13. Stick To The Recipe
 14. Morning Sun