×

Recensie

Roots

17 september 2019

Kris Barras Band

Light It Up

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Provogue Records

Light It Up Kris Barras Kris Barras Band Roots 3 Kris Barras Band – Light It Up Written in Music https://writteninmusic.com

De Engelsman Kris Barras is bandlid van de Supersonic Blues Machine, maar bracht dit album uit met zijn eigen Kris Barras Band. Zoals andere recensenten al schreven, is de muziek Amerikaans en best commercieel georiënteerd. Naar mijn idee eerder ambachtelijk dan wereldschokkend en origineel.

Grote namen als Bad Company, Bon Jovi, ZZ Top en Foreigner schieten je te binnen bij een eerste beluistering, maar dan voorzien van een meer hedendaagse gitaarsound. Barras balanceert op het randje van bluesrock en hardrock. Een Hammond-orgel maakt het geluid van bijvoorbeeld Ignite (Light It Up) wat breder. Zijn gitaarsolo toont aan dat hij instrumentaal ijzersterk is. 6AM laat zowaar een banjo horen, wat het nummer samen met de slide-gitaar een rootsy gevoel geeft. Inderdaad, de Bon Jovi van de jaren negentig komt in je herinnering boven.

In de ballad Rain neemt hij gas terug. Barras heeft een goede stem en speelt bijzonder strak, zowel ritme, slide-gitaar als solo. Bullet kent een Led Zeppelin-achtig arrangement, met knap gespeeld breaks en riffs. What a Way To Go kan als een van de hoogtepunten van het album worden beschouwd.

Buiten de lijntjes kleuren doet Barras niet. Zijn songs steken buitengewoon gedegen in elkaar en alle partijen zijn uitstekend gespeeld en geproduceerd, maar verrast word je nergens. Niet qua songstructuren en tekstueel evenmin. Maar liefhebbers zullen daar niet zwaar aan tillen. 1. What You Get
 2. Broken Teeth
 3. Vegas Son
 4. Ignite (Light It Up)
 5. 6AM
 6. Rain
 7. Counterfeit People
 8. Let The River Run
 9. Bullet
 10. Wound Up
 11. What A Way To Go
 12. Not Fading
 13. Pride Is Forever