×

Recensie

Roots

13 januari 2016

Kreg Viesselman

To The Mountain

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: V2

To The Mountain Kreg Viesselman Roots 2.5 Kreg Viesselman – To The Mountain Written in Music https://writteninmusic.com

De stem van Kreg Viesselman is bijzonder.  En die stem horen we natuurlijk terug op zijn nieuwe langspeler To The Mountain.  Nieuw werk werd met gepast enthousiasme tegemoet gezien; zijn eerdere releases oogstten bij critici veel bijval, zoals ook hier voor zijn vorige album If You Lose Your Light gebeurde. Kreg wist niet alleen met zijn stem te overtuigen, maar ook met de nummers die hij schreef. Tel daarbij op een mooie warme productie en de verwachtingen voor de toekomst en dus ook voor dit nieuwe album waren hoog gespannen.

Meatloaf zong ooit al Two Out Of Three Ain’t Bad en als dat model mag staan voor het luisteren naar een album, dan geldt voor het nieuwe album van Kreg inderdaad dat het niet slecht is. De productie van het album is mooi open en warm en ook hier horen we weer hoe fraai zijn stem kan klinken. Alleen, een deel van de nummers die Kreg op het nieuwe album presenteert, zijn in vergelijking met wat de beste man eerder produceerde minder spannend te noemen. Het blijft aangenaam luisteren naar de stem van Kreg, maar het poppy element dat naar voren komt op dit album, vraagt zowat een gang naar de top van de berg voor de luisteraar.

Toegegeven, het is niet slecht wat Kreg hier ten gehore brengt, nummers als Garland, Honeycomb, The Inefficiency Waltz en het titelnummer boeien alle, maar  dit album is in vergelijking met zijn eerdere releases eerder wat vlak. En vlak is nou net niet wat je in gedachten hebt als de titel van je album To The Mountain is. Aangenaam verpozen, een milde lentebries door de haren, maar geen trotseren van diepe kloven, klauteren over steile gedeelten om naar de top te komen. Om in de bergmetaforen te blijven, het voelt een beetje alsof Kreg onderweg naar de top de Von Trapps is tegengekomen en liedjes met hen is gaan schrijven.

Samenvattend is het fijn dat Kreg met een nieuw album terug is en dat we weer mogen genieten van zijn stem in elf tracks. Een titel als deze legt de lat, vergeef me de woordspeling, echter wel hoog. Die hoge top wordt helaas niet steeds bereikt op dit album. Een keer de top niet behalen, is nog geen ramp. Live kunnen de nummers mogelijk anders worden gebracht en dan is dat iets om naar uit te kijken.

Tracklisting To The Mountain:

 1. Garland
 2. David
 3. Crazy Horse
 4. Honeycomb
 5. Our Sun Rose
 6. The Disciple Song (Summer Leaves)
 7. I Speak Loud (You Speak Louder)
 8. In The Summer In Oslo
 9. The Inefficiency Waltz
 10. Demons
 11. To The Mountains


 1. Garland
 2. David
 3. Crazy Horse
 4. Honeycomb
 5. Our Sun Rose
 6. The Disciple Song (Summer Leaves)
 7. I Speak Loud (You Speak Louder)
 8. In the Summer, In Oslo
 9. The Inefficiency Waltz
 10. Demons
 11. To the Mountain