Recensie

09 oktober 2015

Korneel Bernolet – – Pièces De

Balbastre

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Aliud Records

Balbastre Korneel Bernolet Klassiek 4 Korneel Bernolet – Balbastre – Pièces De Clavecin Written in Music https://writteninmusic.com

Dit niet meer zo recente album van Korneel Bernolet heeft in veel opzichten de schijn tegen: weinig muziekliefhebbers worden enthousiast van een klavecimbelrecital. Een programma met zeventiende- en achttiende eeuwse highlights zou nog wel aanspreken, maar het eerste boek met klavecimbelwerken van een vrij onbekende componist kan toch vrijwel slechts historici boeien?

Korneel Bernolet logenstraft deze aannames subiet. Niet alleen vanwege het grandioze tweeklaviers klavecimbel dat hij bespeelt – een kopie uit 2011 door Augusto Bonza  van een Hemsch-klavecimbel uit 1736 – maar ook door zijn geweldige benadering van deze muziek van Balbastre. Dit eerste boek bevat geen set vingeroefeningen of zo, maar twee spectaculaire suites waarin Balbastre de diverse karaktertrekken van zijn stijl meesterlijk bundelt. Aristocratisch elegante delen zoals La Berville, Genty en Malesherbe, worden afgewisseld met ronduit virtuoze werken. En Bernolet speelt deze wervelwind van ritmische melodieën vol verrassende tegenstellingen zo dat je als luisteraar ademloos en geboeid de 74 minuten volmaakt.

Nadat Jean Philippe Rameau Balbastre introduceerde bij de hoogste kringen in Parijs, wist hij er snel zijn eigen weg te vinden. Hij concerteerde regelmatig aan het Concert Spirituel, werd kerkorganist in onder meer de Notre Dame en gaf klavecimbelles aan niemand minder dan Marie-Antoinette.

Als uitvoerder was hij zo mateloos populair dat hem tijdens advent 1762 een speelverbod werd opgelegd omdat de kerk het enthousiaste publiek niet meer aankon. Ook als componist wist hij mensen voor zich te winnen, door alle zeventien stukken uit zijn Eerste Boek voor Klavecimbel uit 1759 te noemen naar vooraanstaande personen in zijn directe omgeving.

Korneel Bernolet debuteerde als klavecinist bij La Petite Bande van Sigiswald Kuijken. Sindsdien concerteert hij regelmatig met Scherzi Musicali en BachPlus. Ook werkt hij met Christophe Rousset en Jos van Immerseel als assistent- dirigent. Hij werd in 2014 in zijn geboorteland België uitgeroepen tot Jonge Muzikant van het Jaar.

Zijn concertagenda is goed gevuld, zo dirigeert hij op 10 oktober in het Concertgebouw van  Brugge tijdens ‘Iedereen Klassiek, Iedereen Diva’ met Sopraan Lieselot de Wilde zijn eigen ensemble Apotheosis. In Nederland is hij te horen op 15 november in Aardenburgs met Bachs Vijfde Brandenburgs Concert en in ’s-Hertogenbosch op 15 december, als organist in Handels Coronation Anthems en een orgelconcert. 1. La De Caze. Ouverture.
 2. La D’héricourt.
 3. La Ségur. Gavotte.
 4. La Monmartel ou la Brunoys.
 5. La Boullongne.
 6. La Castelmore. Air Champêtre.
 7. La Courteille. Air.
 8. La Bellaud.
 9. La Lamarck. Ouverture.
 10. La Berville. Gavotte.
 11. La Lugeac. Giga.
 12. La Suzanne.
 13. La Genty. Badine.
 14. La Malesherbe. Ariette Gracieuse — Air Gay.
 15. La Berryer ou la Lamoignon. Rondeau.
 16. La Laporte.
 17. La Morisseau.