×

Recensie

Metal

19 oktober 2013

Korn

The Paradigm Shift

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Caroline

The Paradigm Shift Korn Metal 4.5 Korn – The Paradigm Shift Written in Music https://writteninmusic.com

Er is natuurlijk al bijzonder veel over geschreven, de opvallende terugkeer van Brain “Head” Welch. Iedereen was natuurlijk ook verschrikkelijk nieuwsgierig naar wat zijn terugkeer muzikaal zou betekenen voor Korn. De band liet met het vorige album, The Path Of Totality, haar drang naar vernieuwing de vrije loop. De heftige mix met dubstep en de samenwerking met grootheden uit dat genre zoals Skrillex en Noisia, werkte bijzonder goed, maar werd toch lang niet door iedereen gewaardeerd. Toch is het juist die drang naar vernieuwing waardoor de band altijd relevant is gebleven.

Met het nieuwe album maakt Korn weer een terugtrekkende beweging naar de oude sound, maar niet zonder alle opgedane bagage weg te gooien. We kunnen het oprecht de best of both worlds noemen. De downtuned gitaren hebben weer de absolute overhand.  Met Pray For Me, Love & Meth en What We Do zijn geweldige exponenten van de old school Korn sound. Met deze drie songs moeten alle fans van het oude geluid volledig terug gewonnen zijn . En dan kan de band ook met Spike In My Veins de heftige elektronica weer loslaten en op die manier oude en nieuwe Korn combineren in een ongelofelijk heftig nummer. Ook wanneer Davis en kornuiten wat gas terugnemen, zoals in de start van Lullaby For A Sadist, levert dat een klasse song op.

De terugkeer van Head lijkt de band nog wel een extra push te hebben gegeven, want alle songs zijn van bijzonder hoge kwaliteit. The Paradigm Shift hoort zonder twijfel tot het beste wat Korn heeft gemaakt in haar 20 jarige bestaan.

Over een terugkeer van Korn mag je niet spreken, de band heeft immers altijd goeie platen afgeleverd en de vernieuwingsdrang is te prijzen. Wat ze wel hebben gedaan is een killer van een album gemaakt die de grootheid van het 5 tal uit Bakersfield alleen maar onderschrijft. 1. Prey For Me
 2. Love & Meth
 3. What We Do
 4. Spike In My Veins
 5. Mass Hysteria
 6. Paranoid And Aroused
 7. Never Never
 8. Punishment Time
 9. Lullaby For A Sadist
 10. Victimized
 11. It's All Wrong