×

Recensie

Electronic

05 augustus 2016

Konx-om-Pax

Caramel

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Planet Mu

Caramel Konx-Om-Pax Electronic 4 Konx-om-Pax – Caramel Written in Music https://writteninmusic.com

Tom Scholefield a.k.a. Konx-om-Pax is een Schotse muzikant, grafisch designer en tekenaar uit Glasgow (tegenwoordig woonachtig in Berlijn). Hij deed artwork voor platenlabels Brainfeeder, Warp en Hyperdub en grafische vormgeving, videos en animaties voor artiesten zoals Hudson Mohawke, Lone, Mogwai, Jamie Lidell en Oneohtrix Point Never.

In 2012 bracht Scholefield via Planet Mu zijn donkere ambient debuutalbum Regional Surrealism uit, onlangs verscheen via hetzelfde label van Mike Paradinas (μ-Ziq) opvolger Caramel. De nieuweling is deels geïnspireerd op oude ravetapes, dj-ervaringen en de visuals die Scholefield deed tijdens de recente tour van vriend en medeproducer Lone. Het voornamelijk beatloze album is lichter en opgewekter van toon dan zijn voorganger. Volgens de maker zelf komt dat vooral doordat hij verhuisde van een flat (omringd door junks en beton) naar een appartement naast een park en dichtbij vrienden.

Scholefield: “Sommige tracks zijn fotokopieën van fotokopieën van ravetracks, waarvan de drums verdwenen zijn en alleen de melodieën overeind zijn gebleven.” Hoewel Konx-om-Pax als kind nog te jong was om het tijdperk mee te maken, is Caramel een vage en abstracte IDM/elektronica-trip geworden, waarin volop geflirt wordt met de speelse, vrolijke melodieën uit de beginjaren van rave.

Het gloedvolle Oren’s Theme draait cirkels rond een piano houseloop en een verknipte sample (‘Oh baby’) die iets weg heeft van London Beat’s I’ve Been Thinking Of You. Na 2 minuten lost de track op in een soort distortion om vervolgens de melodieuze draad van daarvoor weer op te pakken. Waar de fraaie synths in het verhelderende Frozen Border de pan uit spacen, heeft Mega Glacial een synthpopfeel met meanderende fluoriserende melodieën waar pas tegen het einde kort vloeiende jungle breakbeats ingefade worden.

Radiance en At The Lake zijn prachtige, hoopvolle ambientsongs, terwijl titeltrack Caramel klinkt als echoënde lo-fi trance met gebroken synth-akkoorden en Cosmic Trigger smaakt alsof je een hap neemt van een uitstekende oosterse wokschotel.

Caramel’s nostalgische neonlichten-vibe in een nieuw suikerlaagje doet je terug verlangen naar die mierzoete caramelrepen van Lonka uit de jaren 90 (ze bestaan nog steeds). Hoewel beats nagenoeg ontbreken, heeft Konx-om-Pax in vrijwel alle tracks toch een subtiel ritmisch skelet verweven. Luister maar eens naar de heerlijk pulserende nummers Beatrice’s Visit en Stay.

Na Ital Tek’s overdonderende Hollowed en Antwood’s Virtuous scr (een overweldigend sounddesign experiment vol donkere, filmische next level elektronica) is Caramel dit jaar alweer het derde juweeltje uit de stal van Planet Mu. Een prestatie van formaat. 1. Video Club
 2. Perc Rave
 3. Last Jam Forever
 4. Manhunter
 5. Oren's Theme
 6. Frozen Border
 7. Mega Glacial
 8. Caramel
 9. Radiance
 10. Beatrice's Visit
 11. Stay
 12. Cosmic Trigger
 13. At The Lake
 14. Rainbow Bounce