×

Recensie

Jazz

15 april 2022

Koma Saxo with Sofia Jernberg

Koma West

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We jazz

Koma West Koma Saxo with Sofia Jernberg Jazz 4 Koma Saxo with Sofia Jernberg – Koma West Written in Music https://writteninmusic.com

Koma Saxo is het muzikale geesteskind van Peter Eldh, de Zweedse contrabassist/componist die de afgelopen jaren zijn sporen in de wereldwijde jazz met veel glans verdiende. Na Peter Eldh Presents Koma Saxo en Koma Saxo Live verrast hij met een uitgebreide band en een nog rijkere bandsound.

Eldh trok Koma Saxo op met drummer Christian Lilliger op drums en saxofonisten Otis Sandsjo (die ook klarinet speelt), Jonas Kullhammer en Mikko Inannen maar heeft aan de basisband nu vocalisten Sofia Jernberg, in een prominente rol, violiste Maria Reich, celliste Lucy Railton en pianist Kit Downes toegevoegd. Waarbij we kunnen aanmerken dat Eldh, naast drummer James Maddren, ook onderdeel uitmaakt van Downes’ band Enemy (debuterend bij Edition Records, ondertussen, onder eigen namen, opererend bij ECM en met hun laatste album Vermillion nog grote indruk makend).

Met die grote band kan Eldh nog meer kwijt van de bizarre hoeveelheid muzikaliteit die in zijn hoofd zit. In totaal 14 tracks zet hij uiteen waarom hij de band wel moest uitbreiden en hoe hij composities op maat gesneden heeft om het optimale rendement uit de bandsound te halen. Wat een heerlijk bonte collectie soundclash is er op Koma West te horen.

De band duikt van pure jazz, naar door hiphopbeats en groovende baslijnen gedreven stukken, duikt dan weer, met de stem van Jernberg als prominente factor, naar haast nieuw klassiek werk. Steeds weer met een grote sprankel en met veel avontuur gespeeld en met fijne verrassingen in de arrangementen.

Het collectief duikt van de coolste filmmuziek denkbaar naar ingetogen folkstukken, dan weer naar avontuurlijke jazzexploraties waarbij de blazers de overhand nemen. De sound is steeds weer rijk, zelfs als de band een iets bescheidener vorm heeft. Eldh heeft de gave heel veel in zijn stukken te stoppen, zelfs als ze kort zijn (het langste stuk op dit album is nog geen 4 minuten).

Gaven de twee eerste Koma Saxo albums al aan dat we met een band van wereldklasse te maken hadden, bewijst dit nieuwe album dat nog des te meer. Er wordt lekker gretig gespeeld, lekker veel uitgeprobeerd, en Eldh heeft handenvol meesterlijke stukken geschreven. Hoe cool om juist tijdloos groovy stukken als Koma Kaprifol ( een favoriet) te laten volgen door een door accordeon gedreven swingende compositie als Ostron Accordion (een andere favoriet) en dan eigentijds te vervolgen met het eigentijdse Klippan Granit.

Koma West is een fijne collectie intrigerende stukken die even tijdloos als interessant zijn. Het wordt nu echt tijd van Eldh met dit gezelschap een naar het zuiden afreist en de Lage Landen aan komt doen. Dit album, en deze wel heel interessante band, verdient namelijk alle belangstelling en alle mooie podia die we hier hebben. 1. Lo Ve Ko Ma
 2. Croydon Koma
 3. Koma Krig
 4. Flamman
 5. Lake Koma
 6. Koma Kaprifol
 7. Ostron Accordion
 8. Klippan Granit
 9. Koma Rail
 10. Narhet
 11. Koma Fred
 12. Saxo Chop
 13. Clos Eko
 14. Koma Camu