×

Recensie

Jazz

08 maart 2019

Kokoroko

Kokoroko EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Kokoroko EP Kokoroko Jazz 4 Kokoroko – Kokoroko EP Written in Music https://writteninmusic.com

Zoals voor zovele muzikanten binnen de Oost-Londen jazz community was het de verzamelaar We Out Here (februari, 2018) die een groot publiek bekend met Kokoroko maakte. Voor Kokoroko zelfs nog meer dan anderen omdat hun track Abusey Junction via playlists bij Spotify in beluistering door het dak ging. Het wachten was dus op hun nieuwe opnamen.

Laten we gelijk maar duidelijk zijn: De Kokoroko EP bevestigt optimaal waarom we Kokoroko zo’n fijne band vinden. Zoals zovele jonge Oost-Londen jazzbands hebben zij ook de afrobeat voorop in hun sound en die sound blijft zo overweldigend en tijdloos aantrekkelijk als je maar kunt krijgen. Lekker grote band ook met trompettiste Sheila Maurice-Grey als bandleider.

Zij is degene die de muzikale lijnen uitzet waar Kokoroko voor staat. En wat heeft ze met Cassie Kinoshi (sax), Richie SeivWright (trombone), Mutale Chashi (bas), Yohan Kebede (toetsen) en Onome Ighamre (percussie) toch een heerlijke band bij elkaar. Met gitarist Oscar Jerome heeft ze trouwens de grootste troef in handen. Jerome is op eigen kracht een bijzonder opvallende muzikale carrière aan het opbouwen die nu al volle zalen trekt. Hij schrijft ook het leeuwendeel van de composities voor Kokoroko en heeft een aanzienlijk aandeel in het groepsgeluid.

De Kokoroko EP is een plaat (natuurlijk klinkt dit op vinyl het allerbeste) die indruk maakt. Het volle potentieel komt, zoals met vrijwel alle jonge bands uit de Oost-Londen jazzscene, natuurlijk op het podium het best uit de verf, maar hun eerste eigen EP is een wel heel fijne samensmelting van alles wat de band zo geweldig aantrekkelijk maakt.

Hun sound is vrijwel volledig beïnvloed door de muziek van West-Afrika en heeft die onwaarschijnlijke grooves die de afrobeat zo kenmerkt. De heerlijke blazerssectie en de geweldig ritmische gitaarpartijen van Jerome maakt hun sound nog aantrekkelijker. En alle tracks zijn doorspekt met soul. In vier erg fijne tracks komt de Kokoroko sound, af en toe voorzien van prachtige vocalen in de achtergrond, fraai voor het voetlicht.

Natuurlijk wisten we het al van hun bijdrage op We Out Here en hun live-optredens, maar nu weten we het wel heel erg zeker: Kokoroko is een wel heel kleurrijke aanvulling aan het jazzfirmament. De Londen scene blijft optimaal boeien en bloeien.

Tracklisting Kokoroko EP (vinyl):

Side A:

  1. Adwa
  2. Ti-de

Side B:

  1. Uman
  2. Abusey Junction