×

Recensie

Alternative

27 september 2018

Kloot Per W

Inhale Slowly and Feel (vinyl)

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Starman Records

Inhale Slowly and Feel (vinyl) Kloot Per W Alternative 4 Kloot Per W – Inhale Slowly and Feel (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Kloot Per W een muziekliefhebber pur sang is, weten we al veel langer. Wie zijn CV erop naslaat, zal vast overweldigd worden door de veelheid aan muzikale projecten waar hij aan bijdroeg als songschrijver/componist (o.a. Lavvi Ebbel, De Lama’s, The Misters, The Employees), maar ook als (sessie)muzikant en producent (The Romans). Zelfs in die mate dat hij heden ten dage omschreven kan worden als een wat mysterieus undergroundicoon.

Geboren als Claude Perwez, nam hij de artiestennaam Kloot Per W aan. Bekt wat beter, ziet er ook visueel cooler uit. Laat ons niet vergeten dat hij naast zijn muzikale bezigheden ook grafisch designer en een niet onaardig schilder is. Kloot, voor wie hem (nog) niet kent, is bij uitstek een muzikant die buiten de geijkte formats opereert. Een persoonlijkheid die meer geeft om een koppige punkesprit dan om commerciële belangen. Een muzikant die net als pakweg geestgenoot Rudy Trouvé veel liever cassettes uitgeeft om de wetten van de pop- & rockmuziek te tarten, dan om zich te verrijken.

De polyvalente multi-instrumentalist houdt van verschillende genres wat tot uiting komt in een erg bijzonder portfolio. Zo was hij in een ver verleden nog muzieksamensteller, toen dat beroep nog niet aan het uitdoven was omwille van technologische evoluties.

Nu brengt hij – nadat hij eerder met Imagine No Lennon en A Lo-fi Tribute het oeuvre van Lennon en The Ramones onder handen nam – Inhale Slowly And Feel uit, een best aardige herwerking van een resem Velvet Underground & Lou Reed nummers. De impact van Reed, John Cale, Nico en de Velvets is overduidelijk te traceren in zijn eigen carrière, maar hier verzamelt hij dat. Zo baadt het album heel erg in een DIY-sfeer. Kloot verrichte nagenoeg al het werk op dit album, al is er wel degelijk wat inbreng van gasten zoals de immer onnavolgbare muzikale kameleon Mauro Pawlowski op gitaar en dochterlief Mona Perwez die het speelse, geestrijke After Hours en het tragisch mooie Femme Fatale een bijzonder cachet geeft.

Het aardige aan deze release is dat Perwez niet zozeer gaat voor de meest gekende en populaire hits (maar dus wél een stevig Venus In Furs, een beestig All Tomorrow’s Parties of een op akoestische leest geschoeid Waiting For My Man), maar net een selectie presenteert – een brede dwarsdoorsnede van het hele oeuvre waarin ook minder gekend werk zoals European Son, Lady Godiva’s Operation of Real Good Time Together aan bod komt. Net dat maakt van ‘Inhale Slowly And Feel’ een best intrigerend album.

Niet zozeer dat hij een eigenzinnige twist geeft aan de composities, wat wél het geval is, maar vooral het gegeven dat hij helemaal opgaat in het werk van een van zijn grote muziekhelden. Dat levert vaak erg straffe versies van VU klassiekers op, die weliswaar soms ook de mist in (durven) gaan. Conclusie? Een beetje hit & miss, net zoals de respectievelijke carrières van Reed en Cale zélf. Het rockt, het rammelt af en toe, maar evenzeer is het ontegensprekelijk het resultaat van een uniek muzikant die helaas ondergewaardeerd is en jarenlang ten onrechte onder de radar bleef.  Perwez spiegelt zich hier aan een van de meest legendarische bands (en releases) ooit en levert met dit album een volstrekt authentiek en apart eerbetoon. U weet wat u te doen staat: ‘inhale slowly and feel’.

Tracklisting Inhale Slowly And Feel:

Side A:

 1. Real Good Time Together
 2. European Son
 3. Venus In Furs
 4. Lady Godiva’s Operation
 5. Foggy Notion

Side B:

 1. Afterhours
 2. Sweet Jane
 3. All Tomorrow’s Parties
 4. Run Run Run
 5. What Goes On

Bonus tracks (CD):

 1. Pale Blue Eyes
 2. I Can’t Stand It Anymore
 3. Waiting For The Man
 4. Beginning To See The Light
 5. Femme Fatale


 1. Real Good Time Together
 2. European Son
 3. Venus in Furs
 4. Lady Godiva's Operation
 5. Foggy Notion
 6. Afterhours
 7. Sweet Jane
 8. All Tomorrow's Parties
 9. Run Run Run
 10. What Goes On
 11. Pale Blue Eyes
 12. I Can't Stand It Anymore
 13. Waiting for the Man
 14. Beginning to See the Light
 15. Femme Fatale