×

Recensie

Alternative

22 juli 2016

Klaus Johann Grobe

Spagat Der Liebe

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Trouble In Mind

Spagat Der Liebe Klaus Johann Grobe Alternative 3.5 Klaus Johann Grobe – Spagat Der Liebe Written in Music https://writteninmusic.com

Achter de bandnaam Klaus Johann Grobe gaan de Zwitsers Sevi Landolt en Dani Bachmann schuil. Op hun tweede album weten de ‘neokrautromantics’ regelmatig te overtuigen. De eigenzinnige, elektronisch getinte pop van het duo is geworteld in grooves, psychedelica en krautrock van de jaren zeventig en synthpop van de jaren tachtig en negentig.

De plaat gaat voortvarend van start met een sterk trio: Ein Guter Tag is een heerlijke, licht bedwelmende mix van krautrock, pop en funk, gelardeerd met psychedelische orgels terwijl in Wo Sind de elektronische pop van de jaren tachtig even wordt aangedaan. Met de uptempo tongue-in-cheek-discopop van Rosen Des Abschieds is het supertrio aan het begin van Spagat Der Liebe compleet.

Heut Abend Nur is een van de rustigere tracks; minimaal met een zacht, hallucinerend orgel en beter dan je op het eerste gehoor zou denken. Geschichten Aus Erster Hand biedt niet te versmaden, groovy pop met een pakkende uitloper: ‘Come on baby, wir gehen tanzen’. Ohne Mich is een weelderige, wat kitscherige electro ballad van het soort dat we de afgelopen twintig jaar wel vaker hoorden, zij het dat het hier natuurlijk in het Duits tot ons komt.

De vocalen van Sevi Landolt zijn niet het sterkste punt van de band, wat karig in de mix – wat effecten zouden hier kunnen helpen – en soms wat aan de saaie kant. Wat dat betreft is het prettiger luisteren naar vergelijkbare namen als Stereolab of Erlend Øye. Dat is direct een van de weinige kanttekeningen bij dit album; de muziek van de Zwitsers is bijna zonder uitzondering onderhoudend en origineel. Liebe Am Strand is typerend: een onverwacht en lekker ‘intermezzo’ van nog geen drie minuten met een pakkende groove en een fijne dwarsfluit als garnering.

Klaus Johann Grobe laat horen tot bijzonder fijne dingen in staat te zijn. Men slaat nog niet 10 nummers lang de spijker op de kop maar al met al is Spagat Der Liebe een verrassend lekker en veelbelovend album.  1. Ein guter Tag
  2. Wo sind
  3. Rosen des Abschieds
  4. Pure Fantasie
  5. Heut Abend nur
  6. Geschichten aus erster Hand
  7. Ohne mich
  8. Liebe am Strand
  9. Springen wie damals
  10. Gedicht