×

Recensie

Eigentijds

09 augustus 2017

Kjetil Husebø

Piano Transformed

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Optical Substance Productions

Piano Transformed Kjetil Husebø Eigentijds 4.5 Kjetil Husebø – Piano Transformed Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fascinerend muzikant is de Noorse Kjetil Husebø toch. Met zijn nieuwe soloalbum verzet hij de muzikale bakens op pianogebied wederom. Met een grote vleugel, live sampling en electronics creëert hij op Piano Transformed een volledig eigen wereld.

Natuurlijk is hij bekend geworden met deze onnavolgbare stijl, alleen liet hij daar op zijn voorgaande albums, zoals Contradictions (2012) en Sources (2013), steeds slechts fragmenten van horen. Op zijn vorige album Steps, een prachtige piano-exercitie, was zelfs alleen maar piano te horen dus is het wel even wennen dat hij op zijn zevende album de lijn van muziek maken met vleugel, live sampling en electronics nu volledig over de lengte van het album doortrekt. Het levert muziek op die een surrealistische wereld schept en optimaal intrigeert.

Husebø zoekt steeds volop het avontuur; van prachtig melodisch tot aan abstract en overweldigend in klankkleuren. En hij gebruikt zo ongeveer alles wat de vleugel voorhanden heeft. Juist door het gebruik van effecten krijgt de muziek op Piano Transformed een vervreemdend effect dat maar slecht loslaat. Soms ruimtelijk met veel effecten en soundscapes, dan weer intiem zoals het openingsstuk Reflection.

De weergaloze techniek van Husebø en zijn vermogen om zijn experimenten op de vleugel in composities te vangen die emotievol zijn maken Piano Transformed een meer dan overweldigend album. Een album ook om gewoonweg maar over je heen te laten komen. Ik deed dit de eerste keer na middernacht met een donkere stad en een fraaie sterrenhemel als achtergrond. Het gaf een fijn vervreemdend tegelijk geruststellend gevoel. Zelfs de dwarse stukken die normaliter flink wat van je aandacht vereisten klonken als een warme deken.

Husebø bevindt zich in die fijne groep van belangwekkende Scandinavische muzikanten als Nils Peter Molvaer, Eivind Aarset, Reiersrud, Arild Anderssen, Bendik Hofseth en Karl Seglem, muzikanten waar hij ook volop mee samenwerkt, en die constant het muzikale landschap blijven veranderen. Piano Transformed sluit daar naadloos op aan.  1. Reflection
  2. Hulter til bulter
  3. Circle
  4. Feedback of Questions
  5. Piano Transformed
  6. Responsive
  7. Was Ligeti an Astronaut?
  8. Procrastination
  9. Lust