×

Recensie

16 maart 2020

Kjellvandertonbruket

Doom Country

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Startracks

Doom Country Kjellvandertonbruket Alternative 4.5 Kjellvandertonbruket ‎– Doom Country Written in Music https://writteninmusic.com

Christian Kjellvander is geen onbekende naam bij Written in Music. Deze Zweedse singer songwriter heeft zijn oorsprong in de alt country en folk scene. Na samen met de lo-fi rockers van Loosegoats vanaf 1995 een handvol aan albums uitgebracht te hebben, start hij samen met zijn broer Gustaf in 2000 een nieuw project op, Songs of Soil genaamd. De band heeft een kort bestaan, en na het enige wapenfeit The Painted Trees of Ghostwood gaat Christian Kjellvander definitief alleen verder.

Het duurt eventjes, maar begin 2011 wordt zijn vierde soloplaat The Rough And Rynge ook in Nederland opgepikt. De instrumentatie is al donkerder, maar de vocalen doen nog wat dromerig aan. Met nog meer warmte en illustratieve strijkers zoekt hij de toegankelijke hoek op, al blijft de aandacht van het doorleefde platteland op de voorgrond staan. Het beklemmende The Pitcher gaat nog een stap verder, en onthult nog sterker de mystieke kant van de zanger.

Ondertussen wordt deze Scandinavische bard in het thuisland op handen gedragen, en zet hij de kwalitatief hoogstaande productie voort met de herfstplaat A Village: Natural Light. Opvolger Wild Hxmans laat een indrukwekkende omschakeling in het geluid horen. De sfeer is diepzwart duister en de voordracht bezwerend angstig. Christian Kjellvander lijkt zijn definitieve vorm gevonden te hebben, en zoekt aansluiting bij de melancholische grootheden die de aarde bevolken, maar dan komt plotseling het Tonbruket jazzkwartet op zijn pad…

Deze sfeermakers weten dezelfde dreigende kilte neer te zetten met instrumenten die voornamelijk in de country gegrond zijn. Met piano, contrabas, pedal steel gitaar, viool en heftige explosieve psychedelica zetten ze een soort van duivel uitdrijvende basis neer, die perfect aansluit bij de steeds dieper klinkende vocalen van Christian Kjellvander.

De zanger sluit zich in de zomer van 2019 twee dagen lang van de buitenwereld af om schetsmatig te werk te gaan. Met kant en klaar songs, en verder wat teksten en flarden akkoorden nodigt hij eind augustus de muzikanten van Tonbruket bij hem thuis uit, om nogmaals twee dagen lang intensief te werken aan wat zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot Doom Country. Welke voor het gemak onder de naam van Kjellvandertonbruket nu het licht zal zien.

Het trieste Yacht In The Fog handelt over een schimmige boottocht tussen vader en zoon. Deze ontmoeting zet zich voort in alles verhullende dichte mist. Tonbruket zet al hun muzikale kwaliteiten in om de rol van het spookschip uit de dragen. De trage bas van Dan Berglund vormt de basis als stroef voortbewegende golven, die zich verraderlijk om het gezelschap ontfermen. De gedragen treurige voordracht van de spreker plaatst zich in de desperate jazzuithoek, waar vanuit de drums van Andreas Werliin al kletterend het water laten weerspiegelen in het dovende avondlicht. In de rol van dolende geesten neemt de klaagzang het uiteindelijk over, om in stilte weg te sterven.

De hoofdrol in Tidal Wave is ondanks de prachtige zang van Christian Kjellvander toch echt weggelegd voor Martin Hederos. Hij laat zijn viool huilen en neemt de positie van het bezongen grafschrift over van de vocalist, die zich in eeuwige rust hierbij neer lijkt te leggen. Het gemis, de eenzaamheid en het vrijlaten staat centraal in het tranendal Loneliest Woman In The World. Een neerslachtig vermoeid klinkende Christian Kjellvander laat het sentiment de vrije loop gaan, met alleen die repeterende instrumentatie die hem hierin vergezelt. Stevig slaan de gitaarakkoorden van Johan Lindström ongecontroleerd om zich heen, om er een tikkeltje chaos in te stoppen.

De tracks blijken alle drie voorstudies te zijn geweest voor het magistrale Normal Behaviour In A Cutting Garden – Parts I, II, III. Sterk verhalend zoekt Christian Kjellvander de rand van het duistere bestaan op in het epische muziekstuk welke ruim twintig minuten lang weet te intrigeren. Een nachtelijke autorit met aan de bestuurderskant het onbedwongen verlangen en op de bijzitterskant de verstikkende wanhoop. De ingehouden stilte in deze lugubere roadsong wordt ruw verstoord door de gedachtegang van de spreker die steeds harder een uitweg zoekt om zich maniakaal te ontplooien. Het is namelijk onduidelijk of de verteller zijn fantasieën over de liftster de vrije loop laat, of dat er daadwerkelijk sprake is van een gepassioneerde liefdesrelatie. En dat maakt het ook zo indrukwekkend en duister. Dit alles omlijst met het klagen van slepende instrumenten die er strak doorheen zagen als getuigende moordwerktuigen.

Kjellvandertonbruket is een droom van een samenwerking die op Doom Country toewerkt naar een verdwaasd nachtmerrieachtig einde, waarbij nogmaals benadrukt wordt dat de plaat al smekend verlangt naar een vervolg. Nu de lente voorlopig nog op zich laat wachten en men noodgedwongen de tijd binnenshuis doorbrengt, is er meer dan genoeg uren beschikbaar voor deze indrukwekkende soundtrack der onvoorspelbaarheid.  1. Yacht In The Fog
  2. Tidal Wave
  3. Loneliest Woman In The World
  4. Normal Behaviour In A Cutting Garden - Parts I, II, III