×

Recensie

Eigentijds

29 juni 2015

Kit Downes

Tricko

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Coup Perdu

Tricko Kit Downes Eigentijds 4 Kit Downes – Tricko Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Britse pianist Kit Downes al jarenlang een van de voornaamste muzikanten binnen de jazz wordt genoemd mag als bekend worden verondersteld. Zijn vermogen om binnen elke denkbaar genre zijn stempel te drukken is onnavolgbaar.

De laatste jaren heeft de man die vooral bekend stond als voornaam pianist zich tot een briljant toetsenman ontwikkeld. Als je alleen al hoort wat de man in Troyka, een van zijn voornaamste bands, op zowel toetsen als ook met elektronica bewerkstelligt, is wel duidelijk waarom Downes tot de belangrijkste muzikanten van Engeland behoort en wereldwijd tot een van de belangrijkste nieuwkomers gerekend wordt.

Met Tricko heeft Downes een geheel ander album gemaakt door een samenwerking aan te gaan met de klassiek geschoolde celliste Lucy Railton. Ze leerden elkaar kennen op de Royal Academy of Music in Londen en ondanks het feit dat ze allebei muzikaal een geheel andere kant opgingen bleven ze in contact. Railton speelde daarna voor het eerst op een album van Downes mee in 2013 (het fraaie Light From Old Stars) en daarna ontstond al snel het idee een album op te nemen. Dat verscheen vervolgens samen met Alex Killpatrick onder de naam Tricko Tareco in een samenwerking met het Impermanence Trio. Er werden toen ondermeer twee composities opgenomen (Tricko en Helkalen) die nu ook op het duo-album (met Killpatrick als co-producer) staan. Om het niet nog ingewikkelder te maken wordt Tricko als albumtitel nu onder Downes’ naam uitgebracht maar spreken we nu ook over het duo Tricko.

Tricko is een bijzonder enerverende muzikale reis. Welke genres nu precies overschreden worden is heerlijk onduidelijk maar dat de muziek die Downes en Railton maken enerverend is wordt gelijk met albumopener Jinn wel duidelijk. Het prachtige klankboard van piano en cello en dan vooral de manier waarop deze samenwerking door beide muzikanten wordt vormgegeven is buitengewoon. Het spel is zowel fris als lyrisch en naast de prachtcombinatie van piano en cello weet Downes steeds op de juiste momenten daar flarden orgel aan toe te voegen zodat de muziek nog meer diepte en body krijgt. Een compositie als Arkane sluit zich daar geniaal op aan.

Alle composities werden geschreven door Downes en hij heeft nieuw een bijzonder hoog niveau bereikt. Alle composities kennen veel diversiteit in klank en sfeer en overrompelen door het samenspel van cello en piano nog meer. Dat komt zeker door het virtuoze spel van zowel Downes als Railton. Ongelooflijk hoe ze elke compositie naar een hoog niveau weten te tillen. Waira, met zijn aan regen verwante ritme en geluid, is daarin een hoogtepunt. Maar ook de verfijnde klankkleur van het prachtige Ihno en de meditatieve, rustgevende albumafsluiter Helkalen bewijst de grote klasse van Tricko.  1. Jinn
  2. Alliri
  3. Waira
  4. Tricko
  5. Ihno
  6. Arkane
  7. Helkalen