×

Recensie

Rock

13 juni 2022

Kiss – Off The Soundboard – Live at Donington

Off The Soundboard - Live at Donington 1996

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal

Off The Soundboard - Live at Donington 1996 Kiss Rock 3.5 Kiss – Off The Soundboard – Live at Donington 1996 Written in Music https://writteninmusic.com

In mei 1980 stapte drummer Peter Criss op bij Kiss. In juni 1982 volgde Ace Frehley zijn voorbeeld. De overgebleven leden Paul Stanley en Gene Simmons gingen verder met drummer Eric Carr en gitarist Vinnie Vincent. Die laatste werd vervangen door Mark St. John en later Bruce Kulick. De roep om een reünie van de originele bezetting begon midden jaren tachtig en bleef aanhouden. Na het overlijden van Eric Carr in 1991 werd die roep nog luider.

De magie van Kiss was door het verdwijnen van de make-up en kostuums ook al jarenlang verdwenen. Na tal van ontwikkelingen doken Criss en Frehley in augustus 1995 op bij een optreden van Kiss voor MTV unplugged. De reactie van de fanschare was duidelijk. Een reünie moest en zou er komen. In 1996 deed de originele bezetting een zeer succesvolle stadiontournee in Noord-Amerika. De make-up, kostuums en showelementen keerden terug tot groot plezier van de fans.

In augustus 1996 speelde de originele line-up op het Monsters of Rock festival in Donington, Engeland. Dat concert is nu verschenen als derde release in de reeks Off The Soundboard. Het is Kiss in zijn meest pure en rauwe vorm. Geen overdubs of andere trucs om het gepolijster te laten klinken zoals op de klassieke liveplaten Alive en Alive II. De opnamekwaliteit is zoals je mag verwachten dik in orde en ook op de mix valt weinig aan te merken. Uw recensent was er destijds bij in Donington en hoort nu toch links en rechts wel wat foutjes die destijds door het enthousiasme niet altijd werden opgemerkt.

Gene Simmons had die dag vermoedelijk wat last van verkoudheid (door de vlucht uit de USA) want zijn stem is niet top wat in nummers als Watchin’ You wel duidelijk wordt. Paul Stanley had destijds nog geen last van de stemproblemen die hem het voorbij decennium danig parten spelen. De setlist telde louter nummers van de eerste zes albums, precies zoals de aanwezigen hadden gehoopt. Naast de verplichte nummers als Deuce, Strutter, Detroit Rock City en Rock And Roll All Nite werden er krakers als Shock Me, Let Me Go, Rock ‘N’ Roll en 100,000 Years gespeeld. De drumsolo en zelfs de gitaarsolo zijn geen hoogtepunten in de daverende rockshow en nodigen op CD al snel uit tot een druk op de skip button.

De zeventien nummers zijn in een vloek en zucht voorbij en roepen voortdurend herinneringen op aan de band waarvan de leden superhelden werden en hun posters duizenden tienerkamers sierden. Hoewel deze live-opname nul verrassingen bevat is deze Off The Soundboard uitgave wel een stuk nostalgischer dan die van Tokyo (2001) en Virginia Beach (2004). De fans blijven natuurlijk hopen op een uitgaven van shows uit de seventies.

In 1996 waren de bandleden in de veertig. Menigeen had verwacht dat het na de reünietournee wel afgelopen zou zijn. Nou, die verwachting kwam niet uit. Kiss ging gewoon door en nadat Criss en Frehley opnieuw waren vertrokken (of ontslagen) gingen Simmons en Stanley verder met drummer Eric Singer en Tommy Thayer die elk het karakter van hun voorgangers overnamen en zich overeenkomstig schminkten en kleden. De show must go on. En dat geldt niet alleen voor Queen. De oerleden zijn inmiddels zeventigers en sluiten binnenkort hun carrière af.

Zo stonden ze in het tweede weekend van juni 2022, 26 jaar later (!), weer als headliner op Donington en komende maand spelen ze hun allerlaatste Europese show in de Ziggo Dome. Dat had destijds niemand durven voorspellen. Simmons en Stanley zijn niet bepaald de meest sympathieke muzikanten, maar doorzetters zijn ze al vijftig jaar lang. Dat verdient toch respect. Ergens in 2023 volgt nog een slotconcert in de stad waar het allemaal begon: New York. Hopelijk spelen dan alle nog levende ex-bandleden nog een paar nummers mee. 1. Deuce
 2. King of the Night Time World
 3. Do You Love Me
 4. Calling Dr. Love
 5. Cold Gin
 6. Let Me Go, Rock'n' Roll
 7. Shout It Out Loud
 8. Watchin' You
 9. Firehouse
 10. Shock Me
 11. Strutter
 12. God of Thunder
 13. Love Gun
 14. 100,000 Years
 15. Black Diamond
 16. Detroit Rock City
 17. Rock and Roll All Nite