×

Recensie

Rock

30 januari 2019

Kiss – (The Best

Kissworld

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Mercury

Kissworld Kiss Rock 3 Kiss – Kissworld (The Best Of) Written in Music https://writteninmusic.com

In 1978 verscheen de eerste compilatie van Kiss getiteld Double Platinum. Die titel koos men omdat de band trots was op het succes dat de beginjaren van hard werken, toeren en platen opnemen hadden opgeleverd. Datzelfde jaar verscheen ook een verzamelplaat met drie nummers van elk van de soloplaten die Simmons, Stanley, Frehley en Criss hadden opgenomen. In 1982 verscheen de derde compilatie Killers met maar liefst vier nieuwe nummers waarmee de band zich wilde revancheren voor het slecht ontvangen conceptalbum The Elder.

De voorbije twintig jaar verschenen er zoveel Kiss compilaties dat zelfs verstokte Kiss fans de tel zijn kwijtgeraakt. Het nieuwste product heet Kissworld en bevat twintig nummers die de complete carrière van de band bestrijken. Ditmaal staat er geen enkel onuitgebracht nummer op en ook geen demo of alternatieve versie waardoor deze verzamelaar voor Kiss fans volstrekt oninteressant is. Mensen die nog niets van Kiss in huis hebben, kunnen aanschaf overwegen.

Het album start met Crazy Crazy Nights van het bijna gelijknamige album uit 1987. Dat nummer klinkt behoorlijk gedateerd. Net als bij andere bands met zo’n lange carrière blijft het jaren zeventig materiaal beter overeind dan de toegankelijk muziek die men in de jaren tachtig en negentig maakte. Omdat de balans op deze verzamelaar uitslaat naar het latere materiaal, geven wij de voorkeur aan andere verzamelaars. Kiss 40, Decades of Decibels en natuurlijk Double Platinum zijn veruit te prefereren boven deze uitgave.

Het ontbreken van liner notes bij de nummers en informatie over de carrière van de band, zijn al evenmin een reden voor aanschaf. En nu we toch aan het klagen zijn. Wat doen Tommy Thayer en Eric Singer op de hoes? Toegegeven, ze zijn al jaren bandlid maar ze spelen mee op twee respectievelijk drie van de twintig nummers op dit album. Frehley, Criss, Carr en Kulick doen op veel meer nummers mee. Hopelijk krijgen ze wel hun royalties, al weet je dat met Simmons in de band nooit helemaal zeker. 1. Crazy Crazy Nights
 2. Rock And Roll All Nite
 3. I Was Made For Lovin' You
 4. God Gave Rock 'n' Roll To You II
 5. Detroit Rock City
 6. Beth
 7. Lick It Up
 8. Heaven's On Fire
 9. Tears Are Falling
 10. Unholy
 11. Hard Luck Woman
 12. Psycho Circus
 13. Shout It Out Loud
 14. Calling Dr. Love
 15. Christine Sixteen
 16. Love Gun
 17. Shandi
 18. I'm A Legend Tonight
 19. Modern Day Delilah
 20. Hell Or Hallelujah