×

Recensie

Rock

11 september 2012

Kiss

Destroyer (resurrected)

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Island/Universal

Destroyer (resurrected) Kiss Rock 4 Kiss – Destroyer (Resurrected) Written in Music https://writteninmusic.com

Het vierde studioalbum van Kiss was het “make or break” moment. De eerste drie albums (Kiss, Hotter Than Hell, Dressed To Kill) waren immers geen doorslaande verkoopsuccessen, maar na de fantastische dubbel liveplaat Alive werd de band een millionseller. De vraag was of de band dat succes met een studioalbum kon evenaren of dat Alive een uitzondering bleek. Onder leiding van producer Bob Ezrin slaagde Kiss erin om hun meest gevarieerde album af te leveren met tal van composities die zouden uitgroeien tot krakers die 36 jaar later nog steeds in de setlist van hun concerten zijn vertegenwoordigd. Gestoken in een van de meest iconische albumhoezen van de popmuziek vond Destroyer een breed publiek.

Detroit Rock City en King Of The Night Time World openen het album fantastisch en zorgen voor een positief energieke sfeer die de band zo kenmerkt. De rest van het album is muziekgeschiedenis met de ballade Beth die onverwacht uitgroeide tot hit als B-kantje van de beoogde hit God Of Thunder. Concerthit Shout It Out Loud is onvergetelijk en ook Flaming Youth, Sweet Pain en Do You Love Me zijn simpele, doch zeer aanstekelijke rocksongs. Meest vreemde eend in de bijt blijft het pompeuze, potsierlijke Great Expectations met zijn kinderkoor, orkest en merkwaardige arrangement dat vermoedelijk een uitvloeisel was van Ezrin’s productiewerk met Alice Cooper. Destroyer maakte van Kiss een blijvertje en wordt door Paul Stanley en Gene Simmons altijd als referentiepunt in hun carrière gebruikt. Merkwaardig genoeg vinden de meeste die-hard fans juist Rock And Roll Over het beste album van de band en niet het bejubelde Destroyer.

Hoewel Destroyer al eerder in een geremasterde versie op de markt werd gebracht, werd pak-em-beet een jaar geleden deze heruitgave aangekondigd. Helaas blijkt het weer een typisch geval van ‘over promise, under deliver’ waar we Kiss al vaker op betrapten. Het zou een dubbel cd worden met tal van demo’s, outtakes en niet eerder uitgebracht materiaal. Deze heruitgave is in dat licht een bittere teleurstelling want het album kent slechts 1 bonustrack, een versie van Sweet Pain met de originele gitaarsolo van Ace Frehley in plaats van die van Dick Wagner (Alice Cooper). Waar zijn de beloofde demo’s gebleven van bijvoorbeeld None Of Your Business en de instrumentale liedjes? Van de box set uit 2001 en diverse bootlegs weten Kiss fans dat ze er zijn. Door het ontbreken van dat materiaal lijkt Destroyer – Resurrected meer op geldklopperij dan op een serieuze poging om een compleet product op de markt te brengen. Dat mag eigenlijk geen verbazing wekken van de koningen van de merchandise die recentelijk nog een mega-boek op de markt brachten waarvoor de doorgewinterde Kiss fan vierduizend dollar (!) mag betalen.

Verstandige fans doen er goed aan om hun geld nog een maandje op zak te houden want medio oktober verschijnt het nieuwe album Monster dat naar verluidt een van hun beste zal zijn. 1. Detroit Rock City (2012 Remix)
 2. King Of The Night Time World (2012 Remix)
 3. God Of Thunder (2012 Remix)
 4. Great Expectations (2012 Remix)
 5. Flaming Youth (2012 Remix)
 6. Sweet Pain (2012 Remix)
 7. Shout It Out Loud (2012 Remix)
 8. Beth (2012 Remix)
 9. Do You Love Me (2012 Remix)
 10. Rock And Roll Party (2012 Remix)
 11. Sweet Pain [Original Guitar Solo]