×

Recensie

Rock

08 december 2018

Kingsborough

1544

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht in eigen beheer

1544 Kingsborough Rock 4 Kingsborough – 1544 Written in Music https://writteninmusic.com

Kingsborough is afkomstig uit Bay Area, San Francisco en is geformeerd rond frontman zanger/gitarist Billy Kingsborough. Alex Leach eveneens op gitaar, keyboards en vocals, Chris Magione op bas en vocals en John Whitney op drums, keyboards en vocals complementeren de band.

Kingsborough komt voort uit een traditie van soul en rock ‘n roll. Ze hebben inmiddels een gedegen reputatie als liveband in de omgeving van San Francisco. Zo hebben ze opgetreden op het festival Bottle Rock Napa Valley als voorprogramma van Joan Jett, maar ook hebben ze geopend voor niemand minder dan ZZ Top in het Wells Fargo Centre in hun eigen stad Santa Rosa. Het gerenommeerde blad BAM magazine omschrijft hun optredens als “Rocking it like the big boys used to…. in the same way that Springsteen has always done”. In 2018 toert de band door Europa, waarbij ook Nederland word aangedaan.

In 2017 is het album 1544 opgenomen dat refereert aan het adres waar de bandleden verbleven tijdens de opnames die plaatsvonden in de legendarische Laughing Tiger Studio’s in San Rafael, Californië. Er is flink geëxperimenteerd met het opnemen van gelaagde gitaarpartijen voor een brede sound die vooral atmosferisch en ademend moest zijn. Ook is dit album een reflectie van de huidige “State Of Mind” van de band. Gastbijdragen zijn er van Kevin Thomas op Hammond B3 orgel op de track Wild Ones en Ari Rios die een vocale bijdrage levert op No More.

Het album 1544 met tien eigenzinnige en zelf geschreven tracks is geproduceerd door Damien Lewis die o.a. werkte met Rihanna. Er wordt energiek geopend met de uptempo track Percy die stevig stampt in de stijl van Led Zeppelin’s Rock And Roll. Hier vette fuzzy gitaren die de vocals van Billy Kingsborough prima ondersteunen. Low Down is een eigenzinnige rockachtige boogie met veel dynamiek en een refreintje.

Daarna gaat het verder met het funkyachtige Right On Time dat ondersteund wordt met mooie crunchy gitaarakkoorden. Ook hier weer een hoofdrol voor de fuzz gitaarlijn die wordt ondersteund door een vet overstuurd hammondorgel. Prettig in het oor springend is de knerpende gitaarsolo, die wordt gespeeld met een Octavia-effect.

De track The Wild Ones is een Iersachtige folky ballad met een hoog meezinggehalte, een echte crowdpleaser dus. Desondanks vind ik dit de minst overtuigende track van het album. Where I Belong begint als een sullige countryrockachtige ballad, maar gelukkig kwam men snel bij zinnen en na een stevige break komt de trein op stoom en stopt niet eerder dan dat het eindstation is gehaald. Leuk is dat het er af en toe bijna garagerockachtig aan toe gaat.

De laatste track van dit album is Before Long, dat een zeer hoog Black Crowesgehalte heeft, maar een kniesoor die daar op let. Live lijkt me dit overigens een geweldige knaller waarmee je een heel veld in beweging krijgt.

1544 is een typisch gitaarrock album. Ruig, dynamisch en vol vuige en vette fuzzy gitaarriffs. Daarnaast pakkende vocalen, aangevuld met mooi harmoniërende koortjes als tegenhanger voor het zware gitaarwerk. Dat ze geïnspireerd zijn door traditionele bluesy rock en soul steken ze niet onder stoelen of banken, maar Kingsborough gaat veel respectvoller en inventiever om met hun muzikale erfgoed dan de inmiddels erg populaire band Greta Van Fleet die in feite een schaamteloze kopie is van Led Zeppelin. Voor liefhebbers van Zep, Black Crowes en modernere aanverwanten is dit album gewoon een must om te beluisteren!  1. Percy
  2. Low Down
  3. Subtle Lies
  4. Right on Time
  5. Wild Ones
  6. Something Strange
  7. Where I Belong
  8. Hard on the Heart
  9. No More
  10. Before Long