Recensie

07 november 2016

Kings Of Leon –

Walls

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: RCA

Walls Kings Of Leon Rock 3 Kings Of Leon – WALLS Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn van die bands waarbij je afvraagt wat er in hemelasnaam gebeurd is. Kings Of Leon is zo’n combo. Zonder in de ‘vroeger was alles beter’ modus te willen schieten, kan je best stellen dat de band is veranderd van een opwindende rockbelofte in een… tsja, wat is het eigenlijk?

Tekenend wellicht was het Kings Of Leon optreden afgelopen weekend tijdens het MTV EMA spektakel in Rotterdam. Hun Waste A Moment klonk fantastisch, maar de band stond er tamelijk gezichtsloos bij in het foeilelijke decor. Zodra het eerstvolgende reclameblok was ingestart, was je alweer vergeten dat ze hadden opgetreden. Kan het nog zo goed klinken, maar er was geen vuur, geen passie, geen drive, niets memorabels. Wat dat te maken heeft met de nieuwe cd WALLS (in hoofdletters, het schijnt een afkorting voor We Are Like Love Songs)? Dat heeft te maken met hetzelfde euvel.

Sinds de doorbraak met het album Only By The Night heeft Kings Of Leon er een uitermate zwalkend oeuvre op nagehouden. Come Around Sundown was nog een heel aardig album, maar opvolger Mechanical Bull klonk als een band die de automatische piloot had aangezet zonder eerst de eindbestemming te bepalen. Al verschillen de meningen daar wel enigszins over. Als je iets over Walls moet zeggen, is het dat de band zich herpakt. Producers Ethan Jones en Angelo Petraglia zijn bedankt voor hun jarenlange diensten (samen verantwoordelijk voor vrijwel het volledige Kings Of Leon-oeuvre) en ditmaal werd de hulp van veteraan Markus Drav ingeroepen. Die zorgt ervoor dat de band tenminste weer fris klinkt en dat WALLS in albumopener Waste A Moment de nodige pit heeft. Maar die pit gaat er vervolgens vrij snel uit met inwisselbare mid-tempo rockers als Reverend en Around The World. Nummers die fantastisch lekker in het gehoor liggen, maar zich geen seconde aan je oorschelp vastklampen. Het puntige Find Me met zijn om zich heen beukende refrein heeft dat al beter voor elkaar en het duister en bedachtzaam in een 80s-geluid startende, maar galmend en bombastisch eindigende Over is ook wel een oorwurmpje. Maar allemaal nét niet memorabel genoeg dat ze blijven hangen.

Het wordt wel lollig als de band ineens een scherpe bocht naar rechts neemt met het enigszins tropisch/exotisch aandoende Muchacho. Het tempo gaat terug en je waant je op een koude herfstdag pardoes in een warm strandbarretje. Jammer dat Kings Of Leon dit soort fratsen niet wat vaker uithaalt, want dit soort nummers zijn een leuke afwisseling en geven een album smoel. De drie nummers die volgen zijn allemaal weer van het kaliber ‘ene oor in, andere uit’. Zonder dat ze echt extreem slecht zijn of ook maar ergens als storend ervaren kunnen worden. Het is er gewoon. Niet goed, niet slecht, je hebt geen idee of de band het zelf überhaupt wel leuk vindt of er achter staat. Geen vuur, geen passie, geen drive, niets memorabels. Net op het moment dat je instinctief alvast een volgend album aan het zoeken bent om te gaan draaien, trekt de Spartaans gearrangeerde titeltrack je ineens alsnog naar binnen. Als een muizenval die pas dichtklapt als je alle kaas al op hebt. Hier is het dan. Vuur, passie, drive! Met alleen een piano, een gitaar en de stem van frontman Caleb Followill weet WALLS te doen wat de rest van het gelijknamige album niet voor elkaar krijgt; boven de middelmaat uitstijgen en de luisteraar in het hart raken.

Kings Of Leon – WALLS

 1. Waste A Moment
 2. Reverend
 3. Around The World
 4. Find Me
 5. Over
 6. Muchacho
 7. Conversation Piece
 8. Eyes On You
 9. Wild
 10. WALLS


 1. Waste A Moment
 2. Reverend
 3. Around The World
 4. Find Me
 5. Over
 6. Muchacho
 7. Conversation Piece
 8. Eyes On You
 9. Wild
 10. Walls