×

Recensie

Roots

25 maart 2014

King Of The World

KOTW

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: KOTW Records

KOTW King Of The World Roots 4.5 King Of The World – KOTW Written in Music https://writteninmusic.com

In 2012 werd er een bluesbandje opgericht. En niet zo maar een bandje, want toen de bijbehorende namen bekend werden werd er gelijk gesproken over een supergroep. Niemand minder dan gitarist Erwin Java (Cuby & The Blizzards), zanger/bassist Ruud Weber (oa Snowy White), toetsenist Govert van der Kolm (Ruf’s Bluescaravan/Matt Schofield) en drummer Fokke de Jong (Normaal) maken namelijk deel uit van King Of The World.

Het debuut album Can’t Go Home (2013) werd dan ook zeer goed ontvangen. Zo goed zelfs dat inmiddels gezegd kan worden dat de band de vaandeldragers van de Nederlandse Blues is. Met optredens op de nationale radio (Tros Muziekcafe , Spijkers Met Koppen) en TV (Pauw en Witteman, VPRO’s Vrije Geluiden) zijn ze zelfs door gedrongen tot het Hilversumse. Tel daar de 5 Dutch Blues Awards bij op en het moge duidelijk zijn dat King Of The World dé bluesband van Nederland is.

Deze week verschijnt het tweede album van de band, KOTW getiteld, welke donderdag 27 maart aanstaande zal worden gepresenteerd in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Na het succes van hun debuut zijn de verwachtingen uitermate hoog, maar het album beluisterend kan gelijk de conclusie getrokken worden dat deze verwachtingen meer dan worden ingelost.

Het album, dat volgens de tracklisting voorzien is van 11 eigen nummers, begint redelijk rustig met Fool No More. Maar daarna gaat met Someway, Somehow gelijk de beuk er in. Slowblueser If You Want To Leave doet in eerste instantie nog anders vermoeden maar als aan het eind Van der Kolm zijn Hammond laat brullen waar overheen Java mag soleren gaan de haartjes op mijn arm spontaan overeind. En Beating Like A Drum is een heerlijk subtiel nummer, maar de nummers waarbij echt niet stil gezeten kan worden zijn Get Up And Do It , met een heerlijke slide van Java, en Doctor, Doctor, waarin Van der Kolm los gaat op piano.

Als laatste nummer staat Money Means Trouble op de tracklisting van het hoesje. Een lekker uptempo rocker waar zowel Java weer op slide als Van der Kolm op Hammond totaal los op gaan. En als je dan denkt dat je klaar bent met luisteren komt er stiekem een 12e track langs. Een zeer mooie akoestische cover van het Dylan nummer I Shall Be Released. Een cadeautje!!

Ook op dit 2e album worden muzikaal de hoofdrollen vertolkt door Java en Van der Kolm, maar is het de ritmesectie van Weber en De Jong die het tot een fantastisch geheel maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat KOTW het succes van Can’t Go Home evenaart zo niet overstijgt. Chapeau!!

Trackinglist KOTW:

 1. Fool No More
 2. Someway Somehow
 3. If You Want To Leave
 4. Living With The Ghost Of The Past
 5. On My Way Back
 6. Beating Like A Drum
 7. Get Up And Do It
 8. Hurricane
 9. Messing With My Mind
 10. Doctor Doctor
 11. Money Means Trouble
 12. (I Shall Be Released)


 1. Fool No More
 2. Someway Somehow
 3. If You Want To Leave
 4. Living With The Ghost Of The Past
 5. On My Way Back Home
 6. Beating Like A Drum
 7. Get Up And Do It
 8. Hurricane
 9. Messing With My Mind
 10. Doctor Doctor
 11. Money Means Trouble
 12. I Shall Be Released