Recensie

29 augustus 2019

King Of The World

Connected

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Connected King Of The World 3.5 King Of The World – Connected Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen ruim twee jaar geleden dat we in deze rubriek de vierde cd van King of the World voorstelden. Het collectief rond de zingende bassist Ruud Weber, orgelist Govert van der Kolm en gitarist Erwin Java bevestigde met Cincinnati hun reputatie als een van de betere bands in het door gitaren gedomineerde bluesrock landschap. Uitgerekend de gitarist stapte op, Erwin Java met een verleden bij White Honey en latere reïncarnaties van Herman Brood’s Wild Romance  en Cuby’s Blizzards en medeoprichter van KOTW. De tanende muzikale wisselwerking en activiteiten in projecten zoals Pioniers van de Nederpop en Keeping The Blue Alive versnelden  Java’s beslissing, evenals plannen voor een tweede solo-album.

Het vertrek van Java lijkt behoorlijk verteerd, de nieuwkomer Stef Delbaere leerde het vak in het Belgische blues en rockcircuit. Als jonge snaak figureerde de Gentse gitarist bij oerrokjers The Vipers en studeerde succesvol af aan het Rotterdamse Conservatorium. Delbaere beschikt ondanks zijn jonge leeftijd de niet alleen over de juiste technische bagage,in zowat de helft van de tracks, waaronder de titelsong ,wordt hij samen met de overige groepsleden als co-auteur van Weber vermeld.

De gejaagde, rockende titeltrack zuigt evenals de ritmische opener de aandacht. De krachtige zang van Weber ondersteund  met strakke door Weber en Fokke de jong uitgezette ritmiek met dynamisch swingende orgellijnen van van der Kolm zorgen  voor de vertrouwde sound. Het vloeiende expressieve ijle snarenspel van Delbaere sluit daar perfect bij aan zoals in het door harmonische achtergrondzang  gelardeerde Give Me Back My Heart geïllustreerd wordt, Saving Grace is eveneens zo’n slijper met ijle snarenspinsels.

De lang aanslepende ballade Life After You komt het dichtst bij de blues met veel ruimte voor Delbaeres uitvoerige escapades die vooral de snarenvreters zullen bekoren. Persoonlijk voel ik me meer verbonden met het wat compactere, ritmische werk waarin inbreng van het Hammondorgel  en ander toetsenwerk primeert zoals Eyes Wide Open en vooral de van Joe Cocker bekende interpretatie en cover van Matthew Moore’s Space Captain.

King of the World houdt verrassend stand met de nieuwe, ondertussen perfect ingespeelde gitarist op Connected, in september start de nieuwe tour.  1. Love Don't Come From You
  2. Connected
  3. Give Me Back My Heart
  4. Future Man
  5. Saving Grace
  6. Eyes Wide Open
  7. Money
  8. Life After You
  9. I Can't Help Myself
  10. Space Captain