×

Recensie

Electronic

19 februari 2019

King Midas Sound

Solitude

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Cosmo Rhythmatic

Solitude King Midas Sound Electronic 4 King Midas Sound – Solitude Written in Music https://writteninmusic.com

King Midas Sound bestaat uit de Engelse muzikant Kevin Martin van onder andere dubproject The Bug en de hiphop/noise van Techno Animal en de uit Trinidad afkomstige dichter, vocalist en -schrijver Roger Robinson. Robinson werkte  in 2001 al met Martin samen aan Dead Man’s Curse een track van Techno Animal en deed later veelvuldig mee aan The Bug. King Midas sound zelf is dan ok ene logische combinatie van de noise, rock, dub beats, industrial en ambientgeluiden die Martin muzikaal uit zijn hoge hoed tovert en de donkere poëzie en spoken word van Robinson. Soms voegen ze wat pop en dancehall toe aan het project, bijvoorbeeld als Japanse zangeres Kiki Hitomi met ze meedoet. Maar wanneer ze in 2015 Fennesz vragen zijn bijdrages te leveren aan Edition 1, word juist die lichte ruis en ambient kant nadrukkelijker benadrukt. Voor nieuw album Solitude doen Martin en Robinson het volledig als duo.

Ze hadden geen betere dag uit kunnen kiezen dan Valentijnsdag om dit werkstuk vol pijn, depressie verveling, destructieve gevoelens en verlangens uit te brengen. Humor heet dat, wij konden er op de redactie in ieder geval wel om lachen. Dat lachen vergaat je al snel als Martin met een sluier van feedback, drones en ambient je kamer onderdompelt in een koude sfeer.. “And for all our efforts, the fire would not burn bright” laat Robinson ons kennismaken met het karakter (of zijn het er meerdere, daar zijn we nog niet over uit) dat ons het hele album meeneemt in zijn getergde psyche en een niet meer te lijmen relatie. Zeros maakt al snel meer duidelijk aan de luisteraar, “I stuck to you, cause it was better than sticking to nothing” klinkt het vermoeid en vervolgens, ““We were bored, we were beyond bored.”. Vervolgens klinkt de mantra-achtige track Alone als een onvermijdelijke, maar daardoor niet minder pijnlijke realisatie: “Alone in a crowded place. Alone with tears on your face”. Na die realisatie is er opeens meer verlangen dat tot uiting komt in Her Body, met de tekst. “I remember her body; all curves and the softest skin” I know she’s gone”. Waar Robinsons stem bijgestaan wordt door gure noisegolven die klinken als de wind, daar is vast over nagedacht? We sluiten af met X: X meaning single.

Zo zijn het narratief op Solitude en Robinsons nachtelijke verhalen en stem plus wisselende emoties niet hetgeen wat dit album zo ontoegankelijk maken: donker, pijnlijk, obsessief, verveeld, depressief, destructief en verlangend? Ja, maar niet ontoegankelijk. Die ontoegankelijkheid komt meer door de muzikale invulling van Kevin Martin. Het album bestaat namelijke grotendeels uit mistige sferen vol noise, ambient, drones, gitaren, orgel, piano en horen we daar op Alone een harp?Door te spelen met vertaging en echo’s krijgt het geluid in het algemeen ook wat kouds en ongrijpbaars. Het draait instrumentaal dan ook vooral om structuren, texturen, muren van geluid. Soms rustgevend en psychedelisch, dan weer wat meer noise en angstaanjagend.  De normaal zo kenmerkende vette dub beats duiken dan ook maar 2 keer op: eenmaal in het gitaar georiënteerde- en Techno Animal-achtig klinkende Too late en het prachtig melancholische Missing You. Hoewel de zwaar in het rood staande bassen op de door Charles Bukowski geïnspireerde track Bluebird ook onmiskenbaar dub zijn, maar dan zonder het lome ritme. Zo levert king Midas Sound met Solitude een prachtig poëtisch, donker, pijnlijk en vooral heel erg sfeervol album af. Ja, op Valentijnsdag, wij konden ons geen beter cadeau wensen!

Tracklisting Solitude:

 1. You Disappear
 2. Zeros
 3. In the Night
 4. Too Late
 5. Alone
 6. Who
 7. Lies
 8. The Lonely
 9. Bluebird
 10. Missing You
 11. Her Body
 12. X


 1. You Disappear
 2. Zeros
 3. In The Night
 4. Too Late
 5. Alone
 6. Who
 7. Lies
 8. The Lonely
 9. Bluebird
 10. Missing You
 11. Her Body
 12. X