×

Recensie

Roots

27 december 2016

King King

Live

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Manhaton Records

Live King King Roots 4.5 King King – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Deze band van Alan Nimmo – de helft van de beroemde Schotse formatie The Nimmo Brothers- behoort momenteel tot de beste live acts op gebied van blues en rock. Vintage bluesrock/hardrock zoals Britse bands Bad Company, The Free, Peter Green’s Fleetwood Mac en het Ierse Thin Lizzy die in de jaren zeventig vorm gaven. Ook de invloed van Stevie Ray Vaughan is onmiskenbaar. Voor degenen die King King nog nooit hebben zien spelen of een mooie herinnering daar aan willen hebben is er deze zeer uitvoerige live-registratie, die bestaat uit een dubbel live-CD en DVD.

De stevig gebouwde Alan Nimmo is wat je noemt een geval van ruwe bolster en blanke pit. Samen met zijn broer Stevie vormt hij al jarenlang The Nimmo Brothers, maar door omstandigheden en gezondheidskwesties kozen de broers ervoor om daarnaast hun eigen bands te vormen. Een korte zoektocht online geeft niet direct uitsluitsel over het wel en wee van de originele band, maar King King en het Stevie Nimmo Trio geven de broers in elk geval volop de ruimte voor hun enorme creativiteit. Qua stem en gitaarcapaciteiten doen ze niet voor elkaar onder.  Ik heb zowel The Nimmo Brothers als King King verschillende malen live gezien, zowel op grote podia (Kwadendamme Blues) als in piepkleine zaaltjes. Hun sound en inzet zijn altijd groots.

Centraal staan op dit album de geweldige Paul Rodgers-achtige strot van Alan Nimmo en zijn fabuleuze, mede door Keltische invloeden vormgegeven en gierende gitaarspel op de Gibson Les Paul of Fender Stratocaster. Waar ze ze toch vandaan halen op die rotsige eilanden aan de overzijde van de Noordzee? Nimmo schaart zich in het rijtje van grootheden als Paul Rodgers, Frankie Miller, Rod Stewart, Rory Gallagher, Phil Lynott, Brian Robertson (beiden Thin Lizzy).

Daar komt bij dat hij nog een goede songschrijver is ook, al telt het repertoire ook enkele covers waaronder de oude klassieker Jealousy van landgenoot Frankie Miller. De rillingen lopen je langs de ruggengraat. Gelukkig beheerst de band ook als geen ander de dynamiek van blues(-rock) en soul, met stemmige Hammond-orgelpartijen en opvlammend, furieus gitaarspel in de beste Britse/Keltische traditie (bijvoorbeeld Long History Of Love). Daarna trekt hij als vanouds van leer in het woeste MoreThan I Take. CD2 opent met de soulballad You Stopped The Rain. Soul vindt al sinds de jaren zestig een warm bad in vele zalen in Noord-Engeland en Schotland. Maar de gitaarsolo in dit nummer ademt ‘vintage’ Thin Lizzy. Schitterend.

King King Live is een te gekke keuze voor degenen die deze band nog niet echt goed kennen en een mooie dwarsdoorsnede van het staande repertoire willen hebben, maar natuurlijk ook voor de trouwe fan die nog eens wil nagenieten van alle emotie, virtuositeit en Schotse furie.

Tracklisting Live:

CD1:

 1. Lose Control
 2. Wait On Time
 3. Waking Up
 4. Rush Hour
 5. Long History of Love
 6. More Than I Can Take

CD2:

 1. You Stopped The Rain
 2. Jealousy
 3. Crazy
 4. All Your Life
 5. Stranger to Love
 6. Let Love In

DVD:

 1. Lose Control
 2. Waking Up
 3. Rush Hour
 4. A Long History Of Love
 5. More Than I Can Take
 6. You Stopped The Rain
 7. Jealousy
 8. Crazy
 9. All Your Life
 10. Stranger to Love
 11. Old Love
 12. Let Love In

Foto’s van Rob Blackham