×

Recensie

Rock

19 december 2017

King King

Exile & Grace

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Manhaton Records

Exile & Grace King King Rock 3.5 King King – Exile & Grace Written in Music https://writteninmusic.com

King King behoeft voor de liefhebbers nauwelijks enige introductie. Ok, het is de band van Alan Nimmo, de bekendste van de twee Schotse The Nimmo Brothers. Alan is niet alleen een geweldige soul-/rockzanger, maar ook een indrukwekkende (hard-)rockgitarist. Daarnaast is hij een harde werker.

Allan Nimmo schaart zich –overigens met z’n broer Stevie – in het rijtje van grootheden als Paul Rodgers, Frankie Miller, Rod Stewart, Rory Gallagher, Phil Lynott, Brian Robertson (beiden Thin Lizzy). Het vette, grommende geluid van de Gibson Les Paul domineert als vanouds, maar ook toetsen dragen en kleuren het bandgeluid. Muzikaal grijpt de band terug op klassieke hardrock uit de jaren zeventig en tachtig, zoals Bad Company, Free, Gary Moore en Foreigner die brachten.

Het mooist komen Nimmo’s vocale en gitaarkwaliteiten idee juist naar voren als hij wat gas terug neemt. Broken is een mooi voorbeeld. Hierin wordt de Fender Stratocaster met z’n typerende vloeiende, open en heldere klank, van stal gehaald. Na een tweede ballad (Find Your Way Home) knalt de band met Tear it All Up weer in, een door een lekker rauwe riff gedragen nummer. In Betrayed Me wordt de luisteraar getrakteerd op een dubbele gitaarsolo à la Thin Lizzy. Nimmo heeft sowieso een vaardige hand van songs schrijven, getuige bijvoorbeeld afsluiter I Don’t Wanna Lie.

Nieuw is de aanpak van King King natuurlijk allerminst. Het is eerder ambachtelijk, in de goede zin van het woord. De band gaat verder waar Bad Company zelf na enkele sterke albums het spoor kwijt raakte. Deze band haal ik aan omdat Nimmo z’n stem zo sterk doet denken aan die van Paul Rodgers. Gezien de monumentale status van deze Engelse zanger is dat echter geen verkeerde vergelijking.

King King schrijft nummers in een traditie die al zo’n vier decennia bestaat en daar is een omvangrijk publiek voor, getuige de opkomst bij hun concerten en het feit dat ze in Groot-Brittannië al meerdere prijzen in hun oeuvre in de acht sleepten.  1. (She Don't) Gimme No Lovin'
  2. Heed The Warning
  3. Broken
  4. Find Your Way Home
  5. Tear It All Up
  6. Betrayed Me
  7. Long Time Running
  8. Nobody Knows Your Name
  9. I Don't Wanna Lie