×

Kiasmos

Kiasmos

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Erased Tapes

Kiasmos Kiasmos Electronic 4.5 Kiasmos – Kiasmos Written in Music https://writteninmusic.com

Een zeer verrassende samenwerking is die tussen Ólafur Arnalds en Janus Rassmussen. De een de meester van de subtiele keyboardklanken, de ander meester van elektronische beats en grooves.

Arnalds kennen we vooral van de mooie, laag voor laag, opgebouwde minimal melodielijnen die immer sfeerrijk hun weg naar het hart vinden. Soms opgesierd door vocalen of fraai invullende keyboardlijnen dan weer bijgestaan door een heel orkest. Zijn albums laten een kenmerkende stijl horen die zo IJslands is als we die van Jóhann Jóhannsson en Sigur Rós kennen: muziek als het IJslandse landschap.

Janus Rassmussen, afkomstig van de Faeröer eilanden (net als muziekgenoot Teitur) is het meesterbrein achter de electropopband Bloodgroup en vele andere belangwekkende projecten. Arnalds werkte in Rassmussens studio in Reykjavik vaak als sound engineer voor zijn projecten. Vanuit de liefde die beiden voelen voor zowel minimal als electronic groeide een vriendschap die hen uiteindelijk deed besluiten samen muziek te gaan maken en de grenzen van hun geliefde genres en hun eigen muziek op te zoeken.

In de nieuwe studio van Arnalds in Reykjavik werden vervolgens de opnamen gemaakt van hun samenwerkingsproject Kiasmos. Knap hoe de mannen de tracks van het album hebben opgebouwd. Juist het toevoegen van elektronische beats & grooves aan de minimale composities van Arnalds zou iets zeer voorspelbaars, zelfs iets te geliktst, hebben kunnen krijgen. Dat dit niet gebeurt heeft zeker met de grote muzikale kwaliteiten en hun eigenzinnigheid van Arnalds en Rassmussen te maken. De twee muzikale elementen vullen elkaar naadloos aan en creëren een sfeer die onvergelijkbaar is.

Het album werd opgenomen met Arnalds achter een grand piano, een echte drummer en een strijkkwartet als basis. Later werden daar synthesizers, drum machines en tape delays aan toegevoegd. De sound van het album is daardoor warm en super sfeerrijk. Het pianospel en de arrangementen zijn van grote schoonheid. De beats van Rassmussen zijn inventief en kleurrijk. Op de juiste momenten knisperen de beats net wat meer of is de baslijn net wat dikker (Swayed, Bent), soms vallen die juist helemaal weg om de sfeerrijke klanken van Arnalds piano en soundscapes volledig de ruimte te geven (Lit, Held).

Kiasmos is een album dat zowel op de dansvloer als in de huiskamer volledig tot zijn recht komt. Een album ook dat tot één van de meest sfeerrijke in de electronic gerekend mag worden. Absolute aanrader!  1. Lit
  2. Held
  3. Looped
  4. Swayed
  5. Thrown
  6. Dragged
  7. Bent
  8. Burnt