×

Recensie

Roots

09 mei 2022

Kevin Morby

This Is A Photograph

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dead Oceans

This Is A Photograph Kevin Morby Roots 4 Kevin Morby – This Is A Photograph Written in Music https://writteninmusic.com

De afgelopen tijd toont  Kevin Morby zich uiterst productief, na een muzikale voorgeschiedenis bij noise rockgroep The Woods en de garage rockband The Babies verkende de muzikant uit Lubbock die in Kansas City opgroeide en het New Yorkse Brooklyn verruilde voor LA, het solopad met Harlem River en Still Life.

Sinds hij  in 2016 onderdak vond bij Dead Oceans levert Kevin Morby die naast Lou Reed, Nina Simone en Simon Joyner als invloed vermeldt zowat jaarlijks een werkstuk af.  Het meesterlijke Oh My God werd opgevolgd door Sundowner fijnzinnige intelligente indierock pareltjes die enige appreciatie vinden bij liefhebbers van het troubadourswerk van Cohen en Dylan. Tussendoor vindt Morby nog tijd voor andere projecten, zo trad hij aan als producers en instrumentalist bij het evenmin te versmaden If Only There Was A River van Anna St.Louis, een oude vriendin uit Kansas, in 2017 keerde Morby vanuit LA terug naar zijn geboortestreek.

Twee jaar geleden zakt zijn vader tijdens een familiefeestje in elkaar. Een ingrijpende gebeurtenis, de foto’s van zijn vader die hij even later in een doos de kelder van het ouderlijk huis vindt, tonen een sterke zelfverzekerde jongeman, een schril contrast met de oude man die roerloos op de keukenvloer ligt tijdens de reanimatie.  Die beelden laten Morby niet los en na vaders herstel reist hij af naar Memphis. Naast de gebeurtenissen rond vader spoken in het legendarische Peabody Hotel de veel te jong overleden Jeff Buckley en Jay Reatard door zijn hoofd. Hij gaat aan de slag met songs die worden met hulp van drummer Nick Kinsey gaandeweg aangevuld met andere muzikanten, opgenomen in Sam Cohen’s studio in New York en vullen This Is A Photograph.

In de intro is een vaag familiegesprek verwekt en meteen volgt het door jachtige ritmiek en koorzang aangedreven nerveuze titelnummer, een op driftig parlando gedebiteerde terugblik op het familieleven, exotische gitaartjes houden er stevig de vaart in, De zang van het duet Bittersweet Tn, volgen rustieke banjolijnen, het strijkerswerk van Oliver Hill, voormalig toetsenman in Morby’s band en zijn zus en moeder verlenen de song een dromerig allure.

Dissapearing glijdt voorbij op bluesy gitaarpartijen en melodicatonen. Het lang uitgesponnen Coat Of Butterflies volgt de meanders van de Mississippi met vloeiend snarenwerk, piano, een mistige sax en koortjes die uit de verte opwellen. Als de laatste noten van Goodbye To Good Times, een sobere, indringende folk ode aan Morby’s familie en onafwendbare vergankelijkheid uitgestorven zijn wordt ons vermoeden bevestigd. This Is A Photograph behoort bij het betere werk van Kevin Morby.  1. This Is A Photograph
  2. A Random Act Of Kindness
  3. Bittersweet, Tn
  4. Disappearing
  5. A Coat Of Butterflies
  6. Rock Bottom
  7. Five Easy Pieces
  8. Stop Before I Cry
  9. t's Over
  10. Goodbye To Good Times