×

Recensie

15 december 2017

Keegan McInroe

A Good Old Fashioned Protest

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

A Good Old Fashioned Protest Keegan McInroe Roots 3.5 Keegan McInroe – A Good Old Fashioned Protest Written in Music https://writteninmusic.com

Uncouth Pilgrims toonde al onmiskenbaar aan dat de Texaan uit het juiste hout gesneden was met zijn traditioneel troubadoursrepertoire dat nauw aanleunt bij de verrichtingen van illustere streekgenoten als Ray Wylie Hubbard. De titel van dit akoestische werkstuk laat er geen twijfel over bestaan. McInroe zoekt en vindt  moeiteloos aansluiting bij de erfenis van de pioniers van het protestlied dat door Woody Guthrie en Dylan ongemeen populair werd.

In deze donkere tijden is enig protest geen overbodige luxe meende de singer-songwriter en zo verzeilden negen, in sobere , grotendeels akoestische songs verpakte, strijdbare verhalen op A Good Old Fashioned Protest. Talking Talking Head Blues haalt uit naar bedenkelijke tendensen in de cultuur van media en politiek, al dan niet fake nieuws over de Justin Biebers van deze wereld en tomeloos polariserende politici aangevoerd door Trump  passeren uiteraard in deze relaxte talking blues.

Titels als Bombing For Peace en het op fingerpicking geënte tussendoortje Badstard & Bitches laten aan de duidelijk niets te wensen over. Christmas 1914 is een aangrijpend en ontroerend relaas over de kerstdagen aan het front in Vlaanderen tijdens de Groten Oorlog.  The Ballad Of Timmy Johnson Living Brother komt angstvallig dicht in de buurt van het vroege werk van Kris Kristofferson, een intelligente ballade over de catastrofale nasleep van de oorlog voor de overblijvenden.

Na de uitgebreide monoloog Nietzshe Wore Boots grijpt McInroe terug naar zijn gitaar.The Love That We Give klinkt als een ouderwetse parabel, subtiel galmende gitaarlijnen en piano flankeren de akoestische gitaar in deze prachtige ballade.

“Let’s move us out from darkness out in the day”, stelt McInroe ter afsluiting in Keegan’s Beautiful Day, een tegen beter weten in hoopvollepositieve boodschap die naadloos past in de Kerstsperiode. Voortreffelijk, tijdloos troubadourwerk en prima alternatief voor al die doodsaaie kerstmuzak die ons binnenkort weer genadeloos ondersneeuwt.    1. Talking Talking Head Blues
  2. Big Old River
  3. Bombing for Peace
  4. Christmas 1914
  5. Bastards and Bitches
  6. The Ballad of Timmy Johnson's Living Brother
  7. Nietzsche Wore Boots
  8. The Love That We Give
  9. Keegan's Beautiful Dream