×

Recensie

Soul / Hiphop

17 oktober 2011

Keb Mo

The Reflection

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Yolabelle

The Reflection Keb Mo Soul / Hiphop 3.5 Keb Mo – The Reflection Written in Music https://writteninmusic.com

De nieuwe plaat van Keb Mo, The Reflection, is niet wat je ervan zou verwachten. Keb heeft zijn bluessound ingeruild voor een warme, kalme mix van soul, gospel, R&B en jazz. Overigens betekent dit niet dat zijn bluesgitaar volledig verdwenen is. Op een aantal nummers zijn nog steeds bluesriffs te horen. Ook het subtiele geluid van een hammond orgel en blazers dragen bij aan de bluesinvloed op dit album.

Keb Mo is van oorsprong een bluesartiest en heeft met zijn albums in dat genre ook verschillende Grammy’s gewonnen. Zijn werk is onder andere gecoverd door BB King en Natalie Cole en hij werkte samen met grootheden als Willie Nelson, Ray Charles, Bonnie Raitt en Jackson Brown. Niet de minste namen. Waarom hij dan van zijn succesformule afgestapt is, is waarschijnlijk om meer bekendheid te krijgen bij een breder publiek. Erg zonde, want The Reflection springt er niet echt uit tegenover soulplaten van andere artiesten, terwijl zijn bluesalbums wel veel succes boekten. Wel werkt hij op deze plaat samen met succesvolle zangers als India Arie en Vince Gill, saxofonisten Dave Koz en Mindi Abair, bassist Marcus Miller en sessiemuzikant David T. Walker.

The Reflection is vooral een eerlijke soulplaat vol ontspannen zomerse nummers met funky basloopjes en gitaarriffs. Die eerlijkheid is ook direct Keb’s handelsmerk: zijn zang is puur, zonder opsmuk en eenvoudig, zijn gitaarwerk ingetogen maar subliem en de melodieën zijn pakkend. Vooral songs als The Whole Enchilada en Inside Outside doen het goed en niet in de laatste plaats vanwege de poppy sound. De rest van de liedjes blijven minder goed hangen, dit komt door het ingetogen en zachte karakter. Ook zit er niet veel variatie in de melodieën. De muziek kabbelt rustig voort. Walk Through Fire begint overigens met wat meer pit, maar echte actie blijft achterwege. Na verloop van tijd kan de relaxte sound van het album gaan vervelen. Het is prima voor als je ontspannen wilt, maar wanneer je op zoek bent naar verrassingen en actie kun je beter één van Keb Mo’s oudere platen opzetten.

Keb Mo is op 3 november te zien in de Stadsschouwburg van Groningen en op 5 november in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht.

Tracklisting The Reflection:

 1. The Whole Enchilada
 2. Inside Outside
 3. All The Way
 4. The Reflection (See Myself In You)
 5. Crush On You
 6. One Of These Nights
 7. My Baby’s Tellin’ Lies
 8. My Shadow
 9. We Don’t Need It
 10. Just Lookin’
 11. Walk Through Fire
 12. Something Within


 1. The Whole Enchilada
 2. Inside Outside
 3. All The Way
 4. The Reflection (I See Myself In You)
 5. Crush On You
 6. One Of These Nights
 7. My Baby's Tellin' Lies
 8. My Shadow
 9. We Don't Need It
 10. Just Lookin'
 11. Walk Through Fire
 12. Something Within