×

Recensie

07 oktober 2016

Keb’ Mo’

That Hot Pink Blues Album

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Kind of Blue Music

That Hot Pink Blues Album Keb Mo Roots 4 Keb’ Mo’ – That Hot Pink Blues Album Written in Music https://writteninmusic.com

Keb’ Mo’ geldt nog steeds als een van de recentere aanwinsten van de hedendaags blues, ook al is deze muzikant ook alweer 65 jaar oud. Dat is hem niet aan te horen. Kevin Roosevelt Moore, zoals hij eigenlijk heet, klinkt fris, soepel en virtuoos alsof hij pas 30 jaar is geworden is. That Hot Pink Blues Album is een mooi dubbel-cd met 16 nummers uit z’n carrière tot dusver.

Humor heeft de goedlachse muzikant gelukkig ook. ‘Some will ask, Why hot pink? And I say ‘why not?!’ Ooit maakte hij deel uit van begeleidingsbands van anderen (o.a. van Papa John Creach), maar in het bluescircuit is Moore als soloartiest inmiddels veel bekender. Keb’ Mo’ maakte zijn eerste plaat al in 1980, maar pas in de jaren negentig kreeg hij echt de wind mee. Hij is een virtuoze, maar ontspannen spelende gitarist, met een soepele stem en een eigen benadering. Bluesgitaar, dobro en fingerpicking-stijl gaan hem even gemakkelijk af.

De lijst van grote namen met wie Keb’ Mo’ ooit samenspeelde of –werkte is eindeloos. Ok, een paar dan, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Nathalie Cole, Vince Gill. Zijn nummers werden gecoverd door Joe Cocker, BB King, Buddy Guy, Solomon Burke en Robert Palmer. Om te laten zien dat de verder bescheiden Moore zich niet wil beperken tot een specifiek genre en dat zijn songs universeel zijn.

Dit album heeft hij opgenomen tijdens een tournee door de VS vorig jaar en bevat nummers uit zijn gehele carrière. Mooi is dat je hiermee een staalkaart van zijn kunnen in huis haalt. Rauwe blues moet je niet direct verwachten van Keb’ Mo’. De muziek zal fans van Eric Clapton’s latere en huidige werk of dat van Robert Cray eerder aanspreken dan aanbidders van The Red Devils.

De begeleidingsband verdient eveneens een dikke pluim, want dit gezelschap van voornamelijk oudere, ervaren muzikanten verstaat de kunst van het ruimte laten en weglaten als geen ander. Muziek is de ruimte tussen noten, zei de Franse compoist Claude Debussy ooit. Relaxte funk, soul, stadsblues, countryblues en Americana van de hoogste kwaliteit.

Tracklisting That Hot Pink Blues Album:

CD1:

 1. Tell Everybody I Know (Charleston, SC)
 2. Somebody Hurt You (Calabogie, Ontario)
 3. Henry (Kent, OH)
 4. Life Is Beautiful (Nashville, TN)
 5. She Just Wants To Dance (West Hampton, NY)
 6. The Worst Is Yet To Come (Denver, CO)
 7. Government Cheese (Wheeling, WV)
 8. The Door (Saratoga, CA)

CD2:

 1. Come On Back (Nashville, TN)
 2. France (Charleston, SC)
 3. More Than One Way Home (Nashville, TN)
 4. A Better Man (Charleston, SC)
 5. The Old Me Better (Saratoga, CA)
 6. Rita (Charleston, SC)
 7. Dangerous Mood (Sturgis, SD)
 8. City Boy (Saratoga, CA)


 1. Come On Back
 2. France
 3. More Than One Way Home
 4. Better Man
 5. The Old Me Better
 6. Rita
 7. Dangerous Mood
 8. City Boy