×

Recensie

01 september 2016

Kaurna Cronin

Southern Loss

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Broken Silence Records

Southern Loss Kaurna Cronin Roots 3.5 Kaurna Cronin – Southern Loss Written in Music https://writteninmusic.com

Zijn ouders noemden hem Kaurna naar de oorspronkelijke bewoners van Adelaide, een grootstad in Australië die in de negentiende eeuw werd opgebouwd  in het gebied bij de Torrens rivier , de thuishaven van het Kaurna volk. Een thema dat Cronin evenmin onberoerd laat en in de openingssong  Passion Parade wordt uitgespeeld.

De jonge twintiger nam zijn tweede werkstuk op in een primitieve studio in de heuvels  van Adelaide met de hulp van gitarist Tom Kneebone, bassist Kiah Gossner, en pianist Aaron Nash. Die bijdragen   zorgen samen met vocale backing van enkele zangeressen voor een vollere sound en een meer hedendaags geluid. In essentie is Cronin een folkman, die naast de evidente Dylan invloed ook een en ander opstak van Paul Simon maar ook aansluiting vindt bij de nieuwe singersongerswriter generatie.

We horen vaak melodieuze,(iets te) vlotjes kabelende folkpop. In Forgetting The Blue galmt een fraaie harmonica-intro en in het akoestisch ingezette Never Get You Out Of My Mind is het smoelschuivertje prominent aanwezig. Hoewel de instrumentatie nergens irriteert of de songs in de weg lopen, verlang je bij iemand als Cronin toch meer naar een pure, sobere benadering, de troubadour met het gitaartje zoals in de aanzet van I Killed My Own. Het akoestische Limping Dove illustreert hier het ‘less is more principe’ maar dan zijn we helaas al bij de afsluiter beland.

Op 22 augustus concerteert Kaurna Cronin op Het Noorderzon Festival in Groningen.

Tracklisting  Southern Loss:

  1. Passion Parade
  2. Don’t Grow Up To Fast
  3. Forgetting The Blue
  4. Never Get You Off My Mind
  5. Black Cotton
  6. I Killed My Own
  7. Lavender Bay
  8. Always Never Alone
  9. 5019
  10. Limping Dove