×

Recensie

World

10 januari 2017

Katia Guerreiro

Até ao Fim

Geschreven door: Philippe De Cleen

Até ao Fim katia Guerreiro World 3.5 Katia Guerreiro – Até ao Fim Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een fijne portie fado bent u bij Katia Guerreiro aan het goede adres. De nu veertigjarige zangeres, ooit geboren uit Portugese ouders in Zuid-Afrika, groeide op aan de Azoren waar ze de ‘viola della terra’ leerde bespelen maar ontdekte wat ze in dit leven wilde in Lissabon, nadat ze bijdroeg aan een tribute aan de legendarische Amalia Rodrigues. Zij brengt met Até Ao Fim (Until The End) haar inmiddels achtste album uit, na een liveregistratie Katia Live At The Olympia (2013).

Ze droomde er ooit van om leraar te worden, al studeerde medische wetenschappen. Op haar pad kwam Guerreiro ergens de fado tegen. De roemruchte fado die legendes als Amalia Rodrigues, Maria De Fé en Joao Ferreira-Rosa voortbracht. En voor wie dacht dat fado slechts een Portugees verschijnsel zou zijn, ook een songschrijver als Nick Cave (zie The Secret Life Of The Lovesong) laat zich erdoor inspireren.

Nu goed, Guerrero is ontegensprekelijk een zegen voor de fado. Ze heeft ook deze keer lang gewerkt aan de muziek en aan de teksten vooraleer definitieve keuzes te maken. Op dit album verzamelt ze 12 nummers die een stand van zaken geven inzake haar woelige en turbulente leven en die vooral een nieuwere kant van Guerreiro oplichten. Zo klinken de nummers vrijer, lichter, zelfs helderder dan tevoren.

Langs haar zijde heeft ze Tiago Bettencourt, die als gitarist-producer een bijzonder grote bijdrage aan het album leverde. Zoals dat dan gaat nodigde Guerreiro heel wat volk in de studio uit voor de opnames van de plaat, waaronder Joao Veiga, Pedro Castro, Luis Guerreiro en Francisco Gaspar, muzikanten die haar al jaar en dag begeleidden. En daar is heel wat volk bijgekomen, waaronder veel vertrouwde gezichten in de scène zoals Joel Pina, Pedro Joia, André Ramos en Artur Caldeira. Samen maakt het meer dan twintigkoppige collectief een album dat erg goed in het oor ligt en toch ook emotionele diepte in zich heeft.

Zo is er de weemoed van opener 9 Amores waarop de zangeres een ode brengt aan de liefde, maar ook de grond van haar geliefde land bezingt. Iets verderop Mentiras, een speels nummer over bedrog en verraad. Hij ging geld afhalen aan de bank, maar haar moeder zag de geliefden genieten van elkaar in de trein. Leugens die haar leven zouden kunnen redden.

Of zoals de titeltrack Até Ao Fim weergeeft : liefde en wanhoop die steeds dieper in elkaar vervlochten geraken tot op het bittere eind. Kortom: universele thema’s die niemand ongevoelig laten, vooral ook omdat de Portugese taal zo heerlijk in het oor weerklinkt. Nummers ook die iets blootleggen van de Portugese volksaard, immer vrolijk, goedlachs en steevast blij met twee keer niets.

De liefde blijft de kern, ook al wordt ze bezongen tegen een rivier die niet terug antwoordt, zoals tijdens Disse Ao Mar Que Te Amava. En ze laat letterlijk diep in haar ziel kijken (A Janela Do Mei Peuto), waar zowel lach als traan huizen.

Was de eerste reeks songs nog opgewekt van toon, dan krijgen we bij de tweede plaatkant plots meer ernst en sérieux, onder meer in de vorm van het aangrijpende, intense Fado Da Noite Que Nos Vez, een song die tot op het bot gaat. Dat elan blijft ze verder aanhouden, zoals tijdens het door sierlijk gitaarspel versierde Quero Cantar Para A Lua, waar ze ook haar stem beter naar voren schuift.

De beeldenrijkdom die ze gebruikt is niet zo gek onconventioneel, zo vinden we veel bespiegelingen over de liefde, de nacht (Nesta Noite), het leven en de eenvoud van een hartverwarmende kus. Desalniettemin keert ze tijdens As Quatro Operaçoes nog een laatste keer terug naar de frivole, melodieuze opgewektheid van de eerste helft. En dan rest er nog een zelfgepend bonusje Eu Gusto Tanto De Ti, dat geen vertaling nodig heeft om begrepen te worden.

Live: in Mei 2017 tourt Guerreiro in België. Er staan 3 data gepland: op 2 mei in CC30 (Leuven), op 3 Mei in CC Belgica (Dendermonde) en tenslotte op 4 Mei in De Warande (Turnhout). Een aanrader. 1. 9 Amores
 2. Mentiras
 3. Até ao Fim
 4. Disse ao Mar Que Te Amava
 5. Janela do Meu Peito
 6. Fado dos Contrários
 7. Fado da Noite Que nos Fez
 8. Quero Cantar para Lua
 9. Sei Que Estou Só
 10. Nesta Noite
 11. As 4 Operações
 12. Eu Gosto Tanto de Ti [Canção para a Mafalda]