×

Recensie

Metal

09 november 2009

Katatonia

Night Is The New Day

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Peaceville

Night Is The New Day Katatonia Metal 3.5 Katatonia – Night Is The New Day Written in Music https://writteninmusic.com

Katatonia is een zwarte spons die alle melancholische gevoelens opzuigt. Wellicht is het een beetje kort door de bocht om een band in één metafoor te vangen, maar op Night Is The New Day bewijst Katatonia dat dat wel degelijk kan. De elf nummers op dit album toveren de luisteraar zonder uitzondering een somber en feeëriek geluidsspectrum voor. De timing van deze release in een druilerige herfstperiode is dus welhaast perfect. Dit album sluit naadloos aan bij de muzikale koers die met The Great Cold Distance werd ingezet en bevat een nog compacter geluid.

Hoewel elk van de nummers zowel harde als rustige passages bevatten en daardoor voldoende variatie bieden zijn ze onderling bijna inwisselbaar. De speelduur en het tempo variëren immers nauwelijks waardoor het compacte geluid tegen het einde van het album in het nadeel van de band gaat werken. Door de talrijke rustige passages en de dromerige, vaak meerstemmige zang worden bijvoorbeeld Nephilim en Departer bijna slaapverwekkend.

Katatonia begon acht albums geleden als death metal band, maar inmiddels dekt de term zwijmelmetal de lading veel beter. Opeth zanger Mikael Åkerfeldt noemde dit het beste metal album dat hij de afgelopen tien jaar heeft beluisterd. Dat is een beschamende uitlating voor iemand met zijn muziekkennis. Blijkbaar was hem ontschoten dat een album als Lateralus van Tool ook in dit decennium is verschenen of was hij even vergeten wat hij zelf heeft uitgebracht. Prijzenswaardig is dat Katatonia zichzelf blijft ontwikkelen. Men heeft een stijl gevonden die de band als een maatpak past. Als men erin slaagt om een wat meer gevarieerde garderobe samen te stellen, wordt het volgende album er een om naar uit te kijken. 1. Forsaker
 2. The Longest Year
 3. Idle Blood
 4. Onward Into Battle
 5. Liberation
 6. The Promise Of Deceit
 7. Nephilim
 8. New Night
 9. Inheritance
 10. Day And Then The Shade
 11. Departer