×

Recensie

Alternative

04 december 2019

Katadreuffe

To Stop And Stare And Start Again

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Narrominded

Katadreuffe - To Stop And Stare And Start Again
To Stop And Stare And Start Again Katadreuffe Alternative 4 Katadreuffe – To Stop And Stare And Start Again Written in Music https://writteninmusic.com

Katadreuffe is een noiserock en post-hardcore band uit Amsterdam. De band kan niet alleen wijzen op een welluidende naam (natuurlijk ontleend aan de roman Karakter) maar ook op een vurige, compacte, discografie die werd opgebouwd vanaf 2009 en die inmiddels twee ep’s en twee albums (Malconfort uit 2013 en dit To Stop And Stare And Start Again) omvat.

De band brengt zijn platen uit bij Narrominded, een label dat sinds 2000 veel spannende elektronische muziek uitbracht (o.a. Hunter Complex, Puin & Hoop, Glice en Hydrus) maar ook nog weleens met postpunk of zware gitaarriffs wil uitpakken; naast Katadreuffe bracht het label bijvoorbeeld ook werk van Fine China Superbone en SPG uit.

Hoewel Katadreuffe nog steeds staat voor een behoorlijk zinderende luisterervaring is dit tweede album volgens de band wat meer gearrangeerd en songgericht dan voorheen. Dat is natuurlijk relatief maar de band weet door variatie in intensiteit, het spelen van instrumentale stukken en de toegankelijkere (praat)zang nog beter over – en daadwerkelijk binnen – te komen dan op eerdere werken.

Het gitaarwerk is nog steeds hard en confronterend maar laat wel oog voor detail en schakering horen. Datzelfde geldt voor de drums. Voeg daarbij de soms wat lijzige, prettig zeurende vocalen en je hebt een geluid dat even eigenzinnig als in your face is. Opener Lifted, afsluiter To Waltz Without Resolve en het uitstekende, aangrijpende en dynamische Resignation zijn hier mooie voorbeelden van. Hard en confronterend maar ook uitnodigend en met een persoonlijkheid.

De band koppelt halverwege het album slim twee korte tracks aan elkaar: het uitputtende A Wild Guess wordt gevolgd door het instrumentale Upon The Open; hier laat Katadreuffe wat lucht en ruimte in het album, al blijft er iets borrelen, roken en schuren binnen die fraaie sfeerschepping.

Op de tweede helft van de plaat schroeft de band het tempo met Ghost Ship flink op en pakt men nog een keer stevig uit met het zware Null And Void. Katadreuffe zet er echter instrumentale passages omheen alsmede het opvallende A Life Without Consequence, een track opgesierd door aantrekkelijke, wenkende zanglijnen. Hier horen we een verfrissend geluid dat de zwaardere shoegaze van de jaren negentig in herinnering roept. Het trekt dit album nog een stukje breder, zonder de consistentie aan te tasten overigens, en je realiseert je dat Katadreuffe zeker met iets moois is gekomen, zes jaar na het vorige album.

Katadreuffe speelt op 14 december in OCCII, Amsterdam.

  1. Lifted
 2. & Composed & Collected
 3. Resignation
 4. A Wild Guess
 5. Upon The Open
 6. A Life Without Consequence
 7. Ghost Ship
 8. Null And Void
 9. Death Medal
 10. You’ll Live
 11. To Waltz Without Resolve