×

Recensie

Jazz

02 maart 2020

Kassa Overall

I Think I'm Good

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

I Think I'm Good Kassa Overall Jazz 4 Kassa Overall – I Think I’m Good Written in Music https://writteninmusic.com

Onvoorspelbaarheid is een kenmerk van de muziek die Kassa Overall maakt. Dat liet de in Brooklyn, New York, wonende muzikant al op zijn sterke debuut Go Get Ice Cream and Listen To jazz horen.  Zijn tweede volledige album I Think I’m Good, uitgebracht op Gilles Petersons Brownswood Recordings, is nog een klasse beter.

Overall is zo’n muzikant die als drummer vanuit de jazz, waarin hij met onder meer Geri Allen, Terri Lyne Carrington, Ravi Coltrane, Gary Bartz en Theo Croker werkt, net zo gemakkelijke de overstap naar hiphop en pop maakt (Kool A.D. en Mayor Hawthorne). Zeer geliefd als hij is, heeft hij een overvol telefoonboekje vol muzikanten die geboren zijn de vaststaande genres op te schudden. Altijd handig als je een album wilt maken waarmee jij je grote  liefde voor jazz en alle daaraan verwante stijlen, wilt bundelen tot iets nieuws en unieks.

I Think I’m Good is een heerlijk album waarbij Overall, naast drummer vooral als songschrijver, uit zoveel jazzelementen tapt dat die als een warme muzikale wervelwind over je heen komen. Van door hiphop en R&B beïnvloede jazz tot aan spoken word en door klassiek en door klassieke jazz gedreven. Het gehele jazzspectrum en alle afgeleiden stroomt door Overalls aderen en moet er ook op zijn tweede album volledig uit.

Kant met A begint gelijk fraai met Visible Walls en Please Don’t Kill Me waarbij Overall gelijk maar nieuwe helden Brandee Younger op harp, Joel Ross op vibes en Theo Croker op hoorn in zijn band introduceert. Find Me met z’n aan Robert Glasper herkennende pianolijn in de geest van DJ Shadow, is gelijk daarna een hoogtepunt. Een track die zowel avontuurlijk als warm klinkt.

In een heerlijke flow klampen de tracks op kant A zich aan elkaar vast. Het groovy tegelijk dromerige I Know You See Me, met de gelauwerde zanger J. Hoard en een fluisterend zingende Melanie Charles, sluipt door in het instrumentale, met soepele pianoklanken, rond rommelende drums en fraaie fluit (Jay Ganghi), Sleeping On The Train om daarna met de vervreemdende cover van Phil Oachs’ Show Me A Prison de kant af te sluiten. Opvallend genoeg, die Overall kent echt iedereen, met jazzheld Craig Taborn op (sampled) piano.

Kant B van het album is zowaar nog beter. Met het fraaie Halfway House als opener is daarna Landline gelijk zo raak als je ze raak kan krijgen. In een vrije jazzstijl met Kassa Overall op drums en broer Carlos op tenorsax met een mooi persoonlijke tekst in een gedragen poëtische stijl gebracht (‘All I wanted to do was to play drums, like my brother would pick up the saxophone and sounded like Dexter Gordon’).

Het allermooiste dat Overall vervolgens op I Think I’m Good laat horen is Darkness In Mind waarop een klassieke pianopartij van jazzpianist Sullivan Fortner de basis vormt en de licht vervormde zang van Overall en zijn absoluut briljante beats & breaks, naast drums en akoestische bas, de track de eeuwigheid intrekken. De klasse van Overall spat al helemaal van deze track af.

Het warmbloedige door R&B gekleurde The Best Of Life, met mooie pianolijnen van Aaron Parks, zo’n andere jonge jazzheld, sluit naadloos aan. Het melodieuze, erg aanstekelijke Got Me A Plan al net zo. Met Was She Happy, met Vijay Iyer op Fender Rhodes en Overall op drums, brengt hij een wel heel erg mooie ode aan de veel te jong gestorven Geri Allen, de muzikante waar hij veel mee samenspeelde. Vooral ook door de manier waarop Overall er teksten overheen gefraseerd heeft.

I Think I’m Good is een prachtig avontuurlijk tegelijk hartverwarmend jazzalbum dat grenzen slecht. Echt een jazzalbum anno nu dus. En een wel heel erg goed album. Laat Overall maar snel met een mooie groep muzikanten deze kant opkomen. Kan niet wachten om deze nieuwe songs (en natuurlijk ook die van zijn debuut) ook live te horen.

Kant A:

 1. Visible Walls
 2. Please Don't Kill Me (feat. Joel Ross & Theo Croker)
 3. Find Me (feat. J Hoard)
 4. I Know You See Me (feat. J Hoard & Melanie Charles)
 5. Sleeping on the Train
 6. Show Me a Prison (feat. J Hoard & Angela Davis)

Kant B:

 1. Halfway House
 2. Landline (feat. Carlos Overall)
 3. Darkness in Mind (feat. Sullivan Fortner)
 4. The Best of Life (feat. Aaron Parks)
 5. Got Me a Plan
 6. Was She Happy (For Geri Allen) (feat. Vijay Iyer)