×

Recensie

Rock

23 juli 2011

Karmakanic

In A Perfect World

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Inside Out

In A Perfect World Karmakanic Rock 4.5 Karmakanic – In A Perfect World Written in Music https://writteninmusic.com

Het openingsnummer 1969 van de nieuwe CD In A Perfect World van Karmakanic zou zomaar van één van de latere albums van Yes kunnen komen. De tempowisselingen zijn niet van de lucht, de orchestratie is zeer afwisselend en zelfs de lengte van de songs (14:14) is typerend voor deze belangrijke progressieve rockband. Karmakanic stopt het niet onder stoelen of banken; deze Zweedse band gesticht en gevormd door Jonas Reingold beschouwd zichzelf beïnvloed door bands als Yes, Rush, Genesis en Emerson, Lake & Palmer.

Dit wordt alleen maar duidelijker na het beluisteren van het tweede nummer Turn It Up. Dit nummer heeft een poppy structuur en riekt enorm naar Rush. Het is met zijn bijna zeven minuten net even te lang voor een hitsingle, maar het zou zo in verkorte versie uitgebracht kunnen worden. The World Is Caving In begint met een gevoelig vocaal/synthesizer intro en gaat over in een semi-populaire ballad met stevige rock karaktertrekken. Het kwaliteitsniveau van de nummers daalt geen moment, iedere song biedt de belofte die aan het begin gedaan wordt eenvoudigweg en voor de volle honderd procent het hoofd. Het vierde nummer is haast een Latin samba-rocker te noemen. Met een typisch pianoriedeltje krijgt Can’t Take It With You een schizofreen karakter wat gesplitst wordt in carnaval en rock. Over de mix kan ik alleen zeggen dat hij vrijwel perfect is. There’s Nothing Wrong With The World is een heerlijke rocker waar de nodige Yes-breaks terug te vinden zijn. Mooi uitgesponnen gitaarwerk met sterke piano intermezzi. Bite The Grit heeft een vrolijke ondertoon en zorgt met zijn stevige basis voor een herinnering aan het feit dat deze band vrijwel alles kan; van metal tot country tot klassiek. En het mooie is dat al deze stijlen elkaar in het geheel niet bijten, de muziek vloeit als een rivier over en door de verschillende stijlen heen. Niets klinkt gemaakt, niets klinkt oneerlijk. When Fear Came To Town is een waardige afsluiter waar soul/blues, country en progressief samen komen om het duizendpotig karakter van de muziek van Karmakanic te weerspiegelen. Kosmisch gevoel samengebald in een menselijke compositie.

Zet je ziel open en laat de magische klanken van In A Perfect World binnen. Ik kan haast niet stoppen met het zoeken naar metaforen. Maar elk woord wat ik nu nog schrijf doet de muziek teniet: als je van muzikale avonturen houdt, ga dan absoluut deze CD beluisteren!

Tracklisting In A Perfect World:
1. 1969
2. Turn It Up
3. The World Is Caving In
4. Can’t Take It With You
5. There’s Nothing Wrong With The World
6. Bite The Grit
7. When Fear Came To Town  1. 1969
  2. Turn It Up
  3. The World is Caving In
  4. Can't Take It with You
  5. There's Nothing Wrong with the World
  6. Bite the Grit
  7. When Fear Came to Town
  8. Turn It Up (Radio Edit) (Bonus Track)