×

Recensie

Klassiek

08 april 2012

Karl Jenkins

The Peacemakers

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: EMI

The Peacemakers Klassiek 2.5 Karl Jenkins – The Peacemakers Written in Music https://writteninmusic.com

Karl Jenkins schijnt één van de meest uitgevoerde levende componisten te zijn. Deze in het zuiden van Wales opgegroeide muzikant en componist heeft een rijk oeuvre en een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Vooral met The Armed Man: A Mass For Peace werd zijn reputatie gevestigd. Dit stuk is zeker duizend keer en in 20 verschillende landen ten uitvoer gebracht sinds zijn première in 2000. Karl Jenkins heeft muziek geschreven voor onder andere Dame Kiri Te Kanawa en Bryn Terfel. Hij heeft verschillende awards in ontvangst mogen nemen en is Doctor in de Muziek. Kortom, hij heeft zijn sporen wel verdiend binnen de klassieke muziek.

Zijn nieuwste compositie heet The Peacemakers en is een ode aan mensen die streven naar wereldvrede. Er schieten onmiddellijk een aantal namen door het hoofd: Martin Luther King, Nelson Mandela, Moeder Theresa, Ghandi en de Dalai Lama. Het toeval wil dat deze allen op de cover afgebeeld staan. Wat valt er eigenlijk te verwachten van een compositie over de vrede? Hoe zal de muziek klinken? Er schieten een aantal woorden door het hoofd: sereen, stabiel, rustig, religieus? The Peacemakers bestaat uit 17 stukken waarvan de muziek aan alle hierboven vermelde omschrijvingen voldoet. Maar het woord wat uiteindelijk achterblijft is toch “saai”. Er vindt weinig tot geen ontwikkeling plaats, er is geen spanning, alles klinkt afgevlakt en te gepolijst. In het laatste gedeelte komt er wat deining, maar over het geheel is het een kalme zee.

Dat zou eigenlijk niemand moeten verbazen, want vrede is ook saai. Begrijp me niet verkeerd, oorlog is verschrikkelijk en moet te allen tijde voorkomen worden, maar de kunstenaar gedijt het best als de kunstenaar zich onder barre omstandigheden bevind. Zouden de symfonieën van Sjostakovitsj net zo indrukwekkend zijn geweest als de man in Australië gewoond had? Zou Klaus Mann zijn boek Mephisto hebben kunnen schrijven zonder de opkomst van Hitler en Nazi-Duitsland? Gottfried Benn zou zijn donkere poëzie nooit op de lezers los hebben gelaten als hij niet door twee Wereldoorlogen getekend zou zijn. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. The Peacemakers van Karl Jenkins is een compositie uit een tijd en van een persoon die leeft in een deel van de wereld waar vrede en welvaart heerst. De muziek verbeeld geen strijd, maar een haast religieuze verveling. Het is een collage van kalmte en sereenheid en komt saai over. Deze middelmatigheid is een ramp voor de kunst.

Tracklisting The Peacemakers:

Part I

1. Blessed Are The Peacemakers
2. Fanfara
3. Peace, Peace!
4. I Offer You Peace
5. Inner Peace
6. Healing Light: A Celtic Prayer
7. Meditation: Peace Is…
8. Evening Prayer
Intermezzo
9. Solitude

Part II

10. Fiat Pax In Virtute Tua
11. He Had A Dream: Elegy For Martin Luther King
12. The Dove (For Astrid May)
13. The Peace Prayer Of St. Francis Of Assissi
14. One Song
15. Let There Be Justice For All
16. Dona Nobis Pacem
17. Anthem: Peace, Triumphant Peace