×

Recensie

13 mei 2016

Karl Blau – Introducing Karl

Introducing: Karl Blau

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Introducing: Karl Blau Karl Blau Alternative 4.5 Karl Blau – Introducing Karl Blau Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fantastische stem heeft de Amerikaanse Karl Blau toch en wat komt die uitstekend tot zijn recht op zijn eerste grote wereldwijde release Introducing: Karl Blau.

De titel is trouwens een zeer grappige verwijzing naar het feit dat producer Tucker Martine het zeer onterecht vindt dat Blau na twintig jaar muziek maken nog steeds niet bekender is. Dat Blau nu de aandacht gaat krijgen is dan ook grotendeels aan Martine te denken. Hij ontmoette Blau tijdens een sessie met Martine’s vrouw, singer-songwriter Laura Veirs, en was gelijk onder de indruk van diens muzikaliteit en vooral zijn stem. Hij initieerde een sessie en omdat hij dacht dat de stem van Blau perfect zou passen namen ze de oude Tom T. Hall-kraker That’s How I Got To Memphis op. De sessie bleek een groot succes en de Tom T Hall track werd als 7 inch uitgebracht. Vervolgens bleef het duo doorwerken aan een heel album met klassiekers. Onverwacht nam dat door drukke schema’s van beiden een flink aantal jaren in beslag.

Met Introducing: Karl Blau hebben Martine en Blau een gave collectie eigen interpretaties van legendarische songs opgenomen. Met Blau’s prachtig dragende stem en Martine’s alternatieve manier van opnemen is een album ontstaan dat tot een van de meest opvallende van dit jaar gerekend kan worden. Juist omdat de songs niet voorspelbaar zijn en uit de schatkamers van de muziek gehaald zijn. Het gros van de songs zijn afkomstig uit de late jaren zestig, begin jaren zeventig toen country voor een korte periode een intrigerende blend met soul aanging met songschrijvers als Tom T. Hall, Bobby Bond en Allen Reynolds. Bekender zijn natuurlijk de songs die Blau van Bee Gees (waarvan hij killertrack To Love Somebody een lekker dik en fris nieuw leven inblaast), Link Wray (de heel fraaie lekker lang gerekte eerste single Fallin’ Rain), Townes van Zandt (het geweldige If I Needed You) en Tom Rush (het weergaloze No Regrets, die in de versie van de Walker Brothers legendarisch werd) opnam.

De impact van Introducing: Karl Blau heeft meerdere oorzaken: ten eerste is dat de wonderschone stem van Blau die steeds loeihard binnenkomt. Hij draagt elke song met zoveel gemak dat je, je er, net als Martine, inderdaad over kunt verbazen dat Blau maar bij een zo klein publiek bekend is/was. Ten tweede zijn de arrangementen super geslaagd. De basis van de songs in de country met een dikke lik soul daaroverheen, daar is niet aan gesleuteld, maar het klinkt steeds net wat voller en subtiel steviger. Daarnaast is het juist ook vrouwelijke achtergrondzang die echt iets toevoegt en is de keuze in muzikanten die meespelen zeer gelukkig geweest. Er wordt echt prachtig en lekker los gespeeld. Echt in dienst van de songs en Blau’s stem. En als er ruimte binnen een song is zetten ze deze naar hun hand. Alleen die heerlijke groove en geweldige orgelsolo in To Love Somebody al! Ten laatste is het de indrukwekkende productie van Martine die grote indruk maakt. Zelf als zoon van een Nashville-songwriter opgegroeid en tijdens zijn jeugd immer omringd door soortgelijke muziek en muzikanten weet hij als geen ander hoe de songs moesten gaan klinken. Zijn productie is puur en warm en recht uit het hart vastgelegd. De combinatie van deze twee mannen heeft een opzienbarend en meer dan geweldig album voortgebracht.  1. That's How I Got To Memphis
  2. Six White Horses
  3. Fallin Rain
  4. Let The World Go By
  5. If I Needed You
  6. Woman
  7. Dreaming My Dreams
  8. To Love Somebody
  9. Homecoming
  10. No Regrets