×

Recensie

Alternative

03 juni 2015

Karin Park – Apocalyps

Apocalypse Pop

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: State Of The Eye Recordings

Apocalypse Pop Karin Park Alternative 3.5 Karin Park – Apocalyps Pop Written in Music https://writteninmusic.com

Karin Park heeft een wat meisjesachtige stem, die je niet verwacht bij de lange vrouw met het korte haar en de stoere blik. Een wat mysterieuze uitstraling. Een kwalificatie die ook opgeld doet in haar muziek. Donker, maar wel met aaibare randjes.

De 37-jarige Zweedse, die ook acteert en modellenwerk verricht, treedt op haar vijfde album buiten de paden van het geijkte popidioom en dat komt haar muziek duidelijk ten goede. De raakvlakken met landgenoten The Knife waren er altijd al, niet alleen muzikaal, maar ook omdat Parks stem het midden houdt tussen Karin Dreijer Andersson van The Knife en Björk. De muzikale raakvlakken met The Knife zijn gebleven, maar daarnaast heeft ze de mosterd nu ook behoorlijk bij haar grote muzikale liefde Depeche Mode vandaan gehaald. Ze doet dat op smaakvolle wijze en vergaloppeert zich vrijwel nauwelijks. Dat is knap.

Park is evenwichtiger dan op haar vier voorgaande albums en dat leidt op Apocalypse Pop zowel muzikaal als tekstueel tot wapenfeiten, het een wat groter dan het ander. De muziek is uitbundig en tekstueel worden grote woorden niet geschuwd.

Human Beings handelt over het gevecht dat haar vriend voert tegen de kanker die hem in zijn greep houdt. Ze biedt hem hoop en houvast. Het heeft voor Karin Park, zo zegt ze, sowieso geen enkele zin over de zonnige kanten van het leven te schrijven, omdat die haar niet inspireren.

Hoewel tekstueel donker en her en der zelfs wat beklemmend, is Apocalypse Pop over het algemeen muzikaal een vrij zonnige plaat geworden, die het zowel in de kroeg als de discotheek goed zou doen.

Stick To The Lie is zo’n song die de massa in no time aan het bewegen krijgt. Evenals het swingende, soulvolle Whipped Cream, Silver And Pearls.

‘You see we are the energy

It’s impossible to tame

The woods will light up tonight,

and we’ll be the flames’

De donkere elektronica van Park daagt uit, verleidt en de verveling slaat, twaalf nummers lang, nergens toe. De Zweedse lijkt eindelijk haar draai te hebben gevonden, op een album dat per draaibeurt meer gaat glanzen. 1. Look What You've Done
 2. Shine
 3. Life Is Just A Dream
 4. Stick To The Lie
 5. Whipped Cream, Silver And Pearls
 6. Opium
 7. Human Beings
 8. Daemons
 9. Hard Liquor Man
 10. Walls Are Gonna Fall
 11. Shake With The Devil
 12. Hurricane