×

Recensie

Pop

07 oktober 2021

Karen Peris

A Song Is Way Above the Lawn

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bella Union

A Song Is Way Above the Lawn Karen Peris Pop 3.5 Karen Peris – A Song Is Way Above the Lawn Written in Music https://writteninmusic.com

Durf te dromen en daarin te geloven, dat is de eenvoudige boodschap die Karen Peris met haar tweede soloplaat A Song Is Way Above the Lawn wil overbrengen. Roep het innerlijke kind in jezelf op, of plaats je naast die jeugdige onschuld waarin alles mogelijk is. Natuurlijk lopen er zachte lieve leeuwen in een bibliotheek rond, die zojuist ontsnapt zijn uit een opengeslagen prentenboek. En zo moet je A Song Is Way Above the Lawn ook beschouwen. Denk hierbij aan die kenmerkende illustraties van Fiep Westendorp bij de Annie M.G. Schmidt verhalen of de beroemde Gouden Boekjes reeks, die de liefdevolle vertellende verzinsels tot leven brengt. Alleen is Karen Peris geen tekenaar, maar de zangeres van de folky indiepop band The Innocence Mission.

De speelse meisjesachtige stem van Karen Peris leent zich perfect voor deze muzikale voordracht. Een jonge geest in een ouder lichaam, want zo mag je haar wel benoemen. The Innocence Mission brengt echter al in 1989 hun gelijknamige debuutalbum uit met songs die zich het beste laten indelen tussen de artistieke poppy kant van Kate Bush, de schelle hoge Cranes uithalen van Alison Shaw en het sprookjesachtige feeëngeluid van Cocteau Twins. Niet vreemd dus dat deze bijzondere zangeres de aandacht van multi-instrumentalist Simon Raymonde trekt, die haar inlijft op zijn Bella Union label.

De uit Lancaster, Pennsylvania, afkomstige Karen Peris wordt niet in het diepe gegooid. Het mede The Innocence Mission bandlid en tevens echtgenoot Don Peris verzorgt de drumpartijen en bespeelt de contrabas, als violisten schuiven de kinderen Drew en Anna aan. Karen Peris begeleidt zichzelf op de overige instrumenten. Een mooie familiare gelegenheidsgezelschap dus, die elkaar door en door kent. De kans is groot dat de songs hun basis hebben als verhaaltjes voor het slapen gaan, die moederlief Karen de kinderen vroeg in de avond tijdens de schooljaren vertelt. Eigenlijk is het thematisch gezien een waardig vervolg op het in 2014 uitgebrachte coveralbum Now the Day Is Over van The Innocence Mission.

Na de in 2012 verschenen intieme eerste soloplaat Violet volgt afgelopen zomer de nieuwe single I Would Sing Along, wat een meer uitbundiger vrolijk geluid laat horen. Een geslaagde introductie voor A Song Is Way Above the Lawn, die deze sfeer gedurende het halve uur perfect weet vast te houden. De boodschap laat zich direct al in het melancholische openingsnummer uitpakken. De pianoklanken verraden de weemoed naar betere tijden. Iedereen verlangt toch naar een Superhero, een beschermengel die als gids je door deze barre donkere periode heen helpt worstelen.

We vluchten weg in een surrealistische wereld om bij het gelukkige kindgevoel te komen. De schoonheid zit verborgen in de kleinste levenssprankelingen. De kleurrijke bloemen die ontwaken door de eerste ochtendgloren. Vroege vogels die besluiten om toch niet het zonnige zuiden op te zoeken, omdat ze het hier ook erg naar de zin hebben. Dat soort dingen. Het grote nadeel is echter dat Karen Peris verbaal net te vaak dat naïeve randje optimisme opzoekt, waardoor het te gemaakt overkomt. Als ze er juist die verontrustende moederskant op los laat, wint ze in overtuigende zeggingskracht. Misschien is ze te voorzichtig met haar naasten als muzikale begeleiders.  1. Superhero
  2. To the Library
  3. I Would Sing Along
  4. For a Giraffe
  5. This Is a Song in Wintertime
  6. Map for the Orange Daylight
  7. Sister Birds
  8. George in the Car
  9. A Song Is Way Above the Lawn
  10. Flowers