×

Recensie

Soul / Hiphop

19 juni 2013

Kanye West

Yeezus

Geschreven door: Matteo Bennardis

Uitgebracht door: Def Jam

Yeezus Kanye West Soul / Hiphop 4.5 Kanye West – Yeezus Written in Music https://writteninmusic.com

Kanye West is een van de meest besproken muzikanten van de afgelopen tien jaar. Een man met een mening die hij altijd laat horen. Of het nu gaat om Taylor Swift waarvan hij vindt dat ze onterecht een prijs wint, of Bush die zwarte mensen haat; Kanye laat van zich horen. Over zichzelf heeft hij ook een duidelijke mening: ‘De stem van een generatie. De Michael Jordan van muziek’. En nog een waslijst aan andere opzienbarende titels. Waarover niet te twijfelen valt is zijn invloed binnen de muziekwereld. Albums als Late Registration, Graduation, 808s & Heartbreak, My Beautiful Dark Twisted Fantasy en Watch The Throne zijn stuk voor stuk klassiekers.

Waar hij met Late Registration begon met simpele, soepele hiphop , liet hij met Graduation wat meer van zijn diversiteit horen. Met 808s & Heartbreak besloot hij deels te gaan zingen en veel nieuwe beats te gebruiken en met My Beautiful Dark Twisted Fantasy maakte hij een zo overrompelend muzikaal album dat het ook maar alles behalve standaard hiphop was. Met Watch The Throne maakte hij samen met Jay-Z een van de succesvolste hiphop albums van de afgelopen vijf jaar. Yeezus (een samenvoeging van Kanye en Jesus) is zijn eerste solo album sinds 2010 en in samenwerking met o.a. Daft Punk, Lupe Fiasco, Gesaffelstein, Brodinski en Hudson Mohawke heeft hij wederom een geheel nieuw en eigenzinnig album gemaakt.

Het heerlijk onvoorspelbare On Sight, de albumopener, laat veel synthesizers horen waarbij de beat zelfs lijkt te storen. Iets absoluut vernieuwends voor de hiphop. Het apart klinkende Black Skinhead is in samenwerking met onder meer Gesaffelstein en Brodinski dan weer een opwindende mix van hiphop, trap en industrial rock.  Het daarop volgende Im Am A God, lijkt over Kanye zelf te gaan. Een nummer met zelfspot en woede in de tekst en agressie op de beat. Ouderwetse house, Hindi samples en geschreeuw. New Slaves is een ander voorbeeld van de genialiteit van Kanye. Een mix van hiphop, trap en samples van een Hongaarse band uit de jaren 70. Hoe hij het doet is niet te begrijpen, maar hij laat het werken. Ook met de andere tracks op Yeezus laat hij de luisteraar naar adem happen. Trap, hiphop, electro, new wave, alles komt langs. En allemaal op een manier die nog nooit zo te horen was.

Ook tekstueel is Yeezus erg sterk. Kanye geeft zijn rauwe mening over de maatschappij. Hij spreekt over onderdrukking en sociale misstanden en spreekt zich prominent uit. Of zijn boodschap door iedereen gedeeld wordt, maakt hem niet uit. Juist de intensiteit van de songs maakt Yeezus nog beter dan de vorige albums. Een album met zo veel nieuwe klanken, verrassende elementen en overrompelende teksten. Om dit album goed te begrijpen moet het vaker dan een keer geluisterd worden. Pas na een paar keer zal je doorhebben hoe goed het in elkaar zit. Met Yeezus bewijst Kanye West dat hij echt de beste rapper op dit moment is.

https://www.youtube.com/watch?v=xuhl6Ji5zHM  1. On Sight
  2. Black Skinhead
  3. I Am A God
  4. New Slaves
  5. Hold My Liquor
  6. I'm In It
  7. Blood On The Leaves
  8. Guilt Trip
  9. Send It Up
  10. Bound 2