×

Recensie

Jazz

22 juli 2020

Kansas Smitty's

Things Happened Here

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ever/K7

Things Happened Here Kansas Smitty's Jazz 4 Kansas Smitty’s – Things Happened Here Written in Music https://writteninmusic.com

De oost-Londense jazzscene blijft maar interessante album uitbrengen. Nu weer met Things Happened Here van Kansas Smitty’s, een band rond de Amerikaans/Italiaanse saxofonist/klarinettist Giacomo Smith. Met een heerlijk diepe duik in de jazzgeschiedenis en met volle aandacht op de blazers.

Kansas Smitty’s vond zijn vorm nadat Smith vanuit het Canadese Montreal naar Londen verhuisde en midden in de happening jonge Londense jazzscene belandde. Hij startte Kansas Smitty’s reeds in 2013 maar het was in 2015, nadat Smith een bar had geopend onder de naam Kansas Smitty’s en daar jazz ging programmeren. Hij zag binnen korte tijd veel van de nu zo happening jazzmuzikanten daar spelen en stelde van daaruit zijn eigen band samen.

Naast het in Hackney gelegen Broadway Market en het in Dalston gesitueerde The Total Refreshment Center werd Kansas Smitty’s onderdeel van de snel om zich heen grijpende Londense jazzscene in die jaren. Vanaf hun eerste gelijknamige album maakte ook de band Kansas Smitty’s (eerst nog als Kansas Smitty’s House Band) snel naam in het circuit al bleef de band vooral nog veel in eigen land spelen. Met hun vierde album Things Happened Here zal dat, zonder twijfel, gaan veranderen.

Smith bouwde zijn band op in een basisbezetting met Joe Webb op piano, Will Cleasby op drums en Gerq Ireland op bas. Op Things Happened Here heeft hij, naast zichzelf, met Alec Harper (tenorsax) en Pete Horsfall, een ware blazerssectie samengesteld. Daarnaast heeft Smith ook gitarist Dave Archer bij de band gehaald. Een lekker uitgebreide band dus voor een lekker gevarieerd geluid.

Things Happened Here is, nog meer dan de voorgangers, een rijke duik in de jazzgeschiedenis zonder oud of gedateerd te klinken. Het heeft iets bijzonder tijdloos wat Giacomo Smith en zijn band op dit nieuwe album doen. Smith schreef alle composities (en produceerde het album) en zocht een breed muzikaal spectrum dat van Duke Ellington naar Franse zestigere jaren soundtracks, van Miles naar Yussef Lateef en van be-bop naar spirital jazz duikt.

De eerste track van het nieuwe album die werd gelanceerd was Sunnyland. Een compositie als een ode aan jazzlegende Sunnyland Slim die met een aan New Orleans verwante sfeer met een overheerlijke groove gelijk een instant jazzklassieker bleek. Tjonge, blazers klonken in lange tijden niet zo lekker en aanstekelijk.

Het bleek een mooie voorbode van wat we nog meer op Things Happened Here te horen krijgen. Van de door basklarinet gedreven opening Riders, de opvolgtrack, het warm melancholieke Dreamlane naar het ingetogen en prachtige Two Dancers en van het lekker blazersvolle Sambre Et Meuse naar het met oosterse elementen doortrokken Temple of Bel is het allemaal een grote jazzweelde.

Things Happened Here is een album dat binnen de geldende Londen jazzgolf geheel op zichzelf staat. Daar is de oorsprong van de composities, die binnen de huidige Britse jazzscene vooral binnen de spiritual jazz en de door electronica en souljazz gedreven wordt, te anders voor. Juist daarom ook springt het album er zo uit. De fijne muzikale diversiteit in sferen helpt daar ook uitstekend aan mee. Erg fijn album dit Things Happened Here!

Kant A:

  1. Riders
  2. Dreamlane
  3. Two Dancers
  4. Sambre Et Meuse
  5. Alcazar

Kant B:

  1. Temple Of Bel
  2. Sunnyland
  3. Things Happened Here
  4. Judgement