×

Recensie

Alternative

31 maart 2020

Kameel

Barkas

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Popular Sounds

Barkas Kameel Alternative 4 Kameel – Barkas Written in Music https://writteninmusic.com

Dwarse bands kunnen we nooit genoeg hebben en Kameel is zeker een aanwinst aan het muziekfront. En hun debuut Barkas overtuigt.

Kameel is Patrick Steenaerts (gitaar), Hans Mullens (bas) en Geert Roelofs (drums) een Vlaams trio dat instrumentale songs speelt die uit een heerlijke potpourri aan stijlen put: blues, free jazz, surf, psychedelica, avant-garde, pop en stevige (prog)rock.

De sound van Kameel heeft de gitaar van Steenaerts frontaal in het geluid en wat een heerlijk gitarist is hij. Soms vraag je je echt af wat er toch in het Vlaamse water zit dat zoveel goede gitaristen voortbrengt. Gitaristen ook die avontuur en puur spelen waar je zin in hebt als voornaamste uitgangspunten hebben. Dat zijn de gitaristen waar wij op het puntje van de stoel van geraken.

Steenaerts heeft een breed palet aan klanken en sferen en met zijn muzikale maten Mullens en Roelofs kan hij net zo hard rocken als ingetogen fraai uit de hoek komen. Barkas is daardoor een mooi diverse plaat geworden die flink gevarieerd is en van melodieus lekker doorschiet naar dwars en onvoorspelbaar. Composities waar in alle gevallen de rem vooral niet opzit.

In tien composities schuift de band door een wirwar van stijlen en sferen die optimaal intrigeren. Ook nog eens verdomd strak en met heel veel spelplezier zijn gespeeld en vastgelegd. Luister alleen al naar composities als Aarsworm, Bangerd, het verpletterende Chameaux Tardu, Chomeau en Twiki en je weet dat je met weer zo’n bijzondere Vlaamse band te maken hebt.

Barkas is een fijn en lekker uitbundig debuut dat doet verlangen naar de band vele keren zien als ze weer live op weg gaan. Kameel (trouwens vernoemd naar de Misha Mengelberg compositie Met Welgemeende Groet Van De Kameel) is een erg fijne aanwinst.

Kant A:

  1. Greg
  2. Aarsworm
  3. Bongerd
  4. Chameaux Tordu
  5. Barkas

Kant B:

  1. Chameau
  2. Twiki
  3. Wüst
  4. Fur Gerlinde