×

Recensie

Alternative

03 februari 2020

Kaja Draksler & Terrie Ex

The Swim

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Terp Records

Kaja Draksler & Terrie Ex - The Swim
The Swim Kaja Draksler & Terrie Ex Alternative 3.5 Kaja Draksler & Terrie Ex – The Swim Written in Music https://writteninmusic.com

The Swim bevat twee in Londen opgenomen live-improvisaties die samen een kleine 43 minuten bestrijken. De uitvoerenden, Kaja Draksler en Terrie Ex, bespelen respectievelijk ‘piano & toys’ en ‘guitar & tools’. Dat belooft een bijzondere luisterervaring te worden.

Hoewel Draksler en Ex beiden ronduit eigenzinnige muzikanten zijn, is hun collaboratie op het eerste gezicht toch best opvallend. De Sloveense Draksler, die jarenlang in Amsterdam actief was, werd bekend met haar geheel eigen vormen van jazz, eigentijds klassiek en folk. Terrie Ex begon ver voordat Draksler geboren was met gortdroge punk maar ontwikkelde zich meer en meer tot een vrijgevochten muzikant die zich ook bezighield met wereldmuziek, noise, folk en allerhande vrije geluiden.

Het lijkt vooral de zucht naar improviseren en de muzikale ruimdenkendheid die Draksler en Ex samenbrengt en verbindt. De twee deelden al meerdere malen het podium waaronder dat van TivoliVredenburg (op het festival Le Guess Who) en Cafe Oto in London, waar dit album in 2018 werd opgenomen. Op The Swim is Terrie Ex gewapend met de Guild gitaar, zijn 40-jarige strijdros, en een setje gereedschap waarmee hij regelmatig de snaren bewerkt. Nergens is een conventioneel gitaargeluid te bekennen. Draksler op haar beurt keert het eigen instrument eveneens auditief binnenstebuiten, meer dan alleen het klavier beroerend en veelal afgemeten tonen producerend.

Strel is een stuk van ruim 35 minuten waarbij Draksler en Ex dan weer parellel musiceren, dan weer in elkaar grijpen. Maar vrijwel altijd is er interactie, het zich van elkaar bewust zijn, waardoor je geboeid blijft luisteren. De associaties gaan alle kanten op: krakende vloerdelen, piepende deuren, stomme films, defecte elektronica, interferentie en uitheemse wezens. Butterfly klokt ‘slechts’ een vijfde van zijn voorganger en blinkt uit in beheersing en verfijning. De expressie is er niet minder om: zeurende insecten, found sounds, houtachtige tikken en metaalachtige snarenklanken creëren een enorm levendige microkosmos.

The Swim laat zich niet gemakkelijk in woorden vangen en is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar dat was te verwachten. Verdomd interessant en opmerkelijk is het wel.  1. Strel
  2. Butterfly