×

Recensie

Alternative

01 februari 2012

Kaizers Orchestra – Violeta Violeta Volume

Violeta Violeta Vol. II

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kaizers Records

Violeta Violeta Vol. II Kaizers Orchestra Alternative 3.5 Kaizers Orchestra – Violeta Violeta Volume II Written in Music https://writteninmusic.com

Geheel volgens de planning komt Kaizers Orchestra deze maand met het tweede deel uit de bloedstollende trilogie Violeta Violeta. Op Violeta Violeta I toonden leadzanger Janove Ottesen en zijn mannen al aan over te lopen van hervonden inspiratie en die ingezette creatieve koers wordt gestaag doorgezet op Violeta Violeta II.

Deel twee kent iets meer rockinvloeden maar verder slaan de diverse muziekstijlen naadloos aan op het eerste album uit de serie. En hoewel je dus ongeveer weet wat je kunt verwachten, zorgt Kaizers Orchestra er toch weer regelmatig voor om je te verrassen en omver te blazen met hun overtuigende sound, en dat is razend knap.

Het eerste nummer I Ett Med Verden knalt er meteen stevig in! Met een heerlijk gitaarriff, een pakkende melodie en een uitstekend refrein wordt de basis gelegd voor wederom een prima album. Het begin van het album is verreweg het meest overtuigend want met verslavend lekkere Stov Og Sand en het krachtige Tusen Draper Regn legt de band de muzikale lat wederom hoog. Drøm Videre Violeta is een prima, intense rockballad en doet qua stijl en sfeer bij vlagen denken aan Never Tear Us Apart van INXS.

Daarna neemt de urgentie van de nummers iets af zonder overigens veel aan kwaliteit in te boeten. Far Til Datter is ‘old-school’ Kaizers-repertoire (‘Kom Til Papa Kom’) en in de snelle, korte popbluespunkrock-track Faen I Baten gaat de band lekker ouderwets los. Aan energie geen gebrek bij de creatieve Noren! Met het licht vrolijk klinkende Gresk Komedie gaat het tempo weer iet omlaag, om even op adem te komen, om vervolgens met Silver (met poprock-nummer met zowaar rap-invloeden)en Domino weer gas te geven. Net als op deel I is helaas de afsluiter duidelijk minder de moeite waard. Daar waar op deel I Sju Botter Tarer Er Nok Beatrice met die ‘eer’ ging strijken, is nu het bloedeloze Den Romantiske Tragedien tot matige afsluiter gekroond. Hopelijk wordt dat geen traditie!

Al met al is Violeta Violeta Volume II een geslaagde en waardige opvolger van deel I en wachten we vol spanning af hoe Kaizers Orchestra deze trilogie zal gaan vervolmaken. In november zal het slotdeel worden uitgebracht. Tot die tijd kunnen de eerste twee delen stuivertje wisselen in de cd-speler, want het blijft een boeiende luistertrip!  1. Begravelsespolka
  2. Forloveren
  3. Aldri Vodka, Violeta
  4. Tvilling
  5. Det Polaroide Liv
  6. Siste Dans
  7. Markedet Bestemmer
  8. Satan I Halsen
  9. Perfekt I En Drom
  10. Sekslover