×

Recensie

Eigentijds

02 juli 2020

Kaitlyn Aurelia Smith

The Mosaic of Transformation

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Ghostly International

The Mosaic of Transformation Kaitlyn Aurelia Smith Eigentijds 3.5 Kaitlyn Aurelia Smith – The Mosaic of Transformation Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Los Angeles afkomstige componist Kaitlyn Aurelia Smith maakt het voor zichzelf behoorlijk lastig door op een onorthodoxe wijze met muziek te stoeien. De kunst om te ontleden en vervolgens opnieuw op te bouwen lijkt hierbij het grondbeginsel. Met de treffende titel The Mosaic of Transformation wordt je meegezogen in de Hindoeïstische wereld van yoga, waarbij new age en meditatie de eerste begrippen zijn die mij te binnen schieten. De balans tussen lichaam, ziel en omgevingservaringen staan hierbij centraal.

Met als functioneel doel om de innerlijke rust te vinden, waarbij je gedachtes genoeg getriggerd worden door dansbare klanken, wordt er gepoogd om niet weg te zweven in een slaapverwekkende relaxstand. Juist die bewustwording blijft aanwezig, waardoor het universele een worden met de aarde intact blijft. Kaitlyn Aurelia Smith verkent het ambient landschap en gaat in de uiterste uithoeken op zoek naar nieuwe uitnodigende dimensies.

Door dieper in de muziek te duiken ontdek je illustrerende filmische opbeurende lagen waarbij groots uitgezette strijkers de basis vormen waaruit de muzikant te werk is gegaan. De vocalen hebben dat zalvende Oosterse in zich, waarmee ze buiten de traditionele zang treden, en de stem meer als instrument gebruikt en minder om een boodschap mee over te brengen.

De psychedelische aanpak zorgt voor een retro glanslaagje welke zich als een nieuwe jonge huid nestelt aan de elektronische tracks. Daaronder broeien ritmische beats die zich een weg naar het oppervlakte toe worstelen. Met een vleugje aan dreamhouse wordt het avontuurlijke gevoel verder belichaamt, en ademen de songs net wat organisch en levendiger. Ook wat zich ooit in een ver verleden als futuristische Krautrock aandiende wordt fragmentarisch toegepast om een breder scala aan muzikaal glinsterend mozaïek te creëren.

Echt nergens wordt je volledig in trance gebracht. Steeds blijft die binding met het standvastige aardse beleven aanwezig. Het zelfbewuste nodigt uit om je nog meer in het eigen ego te verdiepen. Met dierlijke klanken wordt de link gelegd met de volmaakte natuur. Een mooi gegeven om nu juist uit te gaan van de schoonheid van het millieu en niet de menselijke vernietigingsdrang.

De muziek wordt pas echt gekristalliseerd bij het indrukwekkende eindstuk Expanding Electricity. Door het zwaartepunt te verleggen naar diepere bastonen en trippende geluidsgolven ontstaat er een sprookjesachtig harmonieus sfeertje waarbinnen de samensmelting van culturele invloeden pas volledig tot zijn transformerende voltooiing komt. The Mosaic of Transformation is een bijzondere ervaring die een andere kijk op de definitie van muziek oproept, die vooral overkomt als je in de juiste stemming verkeerd, anders is het een moeilijk te plaatsen stuk gefröbel.  1. Unbraiding Boundless Energy Within Boundaries
  2. Remembering
  3. Understanding Body Messages
  4. The Steady Heart
  5. Carrying Gravity
  6. The Spine Is Quiet in the Center
  7. Overflowing
  8. Deepening the Flow Of
  9. Expanding Electricity