Recensie

21 oktober 2016

Kaiser Chiefs

Stay Together

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Fiction

Stay Together Kaiser Chiefs Alternative 2.5 Kaiser Chiefs – Stay Together Written in Music https://writteninmusic.com

Ongelooflijk wat een gemengde reacties de nieuwe Kaiser Chiefs heeft losgemaakt. Typisch een bewijs dat je het als band ook nooit goed kan doen. Had de band met een album gekomen met elf liedjes die klinken als hun wereldhit Ruby, had het commentaar geweest dat het allemaal al jaren hetzelfde klinkt. Nu de groep op Stay Together her en der meer als het bastaardkind van Duran Duran en Armin van Buuren klinkt dan als indiebandje, is het óók weer niet goed.

Je moet bands respect geven die iets anders willen proberen, ook al betekent het dat ze soms genadeloos onderuit kunnen gaan. Het is hoe dan ook bewonderenswaardig dat Kaiser Chiefs ervoor gekozen heeft om door te gaan toen hun voornaamste liedjesschrijver er na vier albums de brui aan gaf. Vijfde album Education, Education, Education & War liet een band vol goede moed horen, die zichzelf weer herpakt door de goed gelukte elementen uit het verleden nog eens van een andere kant te belichten. Op Stay Together probeert de band het met andere invloeden. De vergelijking met electropopbands uit de jaren tachtig dringt zich her en der op, maar dan wel met generieke EDM-deuntjes van nu er onderdoor. Op de openende titeltrack pakt dat nog best fris uit. Niet herkenbaar als Kaiser Chiefs, maar gewoon wel erg aangenaam, al gaat het nummer tegen het einde mank als er een achtergrondzangeres mee gaat doen. Dat is de start van een album dat soms raak maar helaas veel vaker faliekant mis schiet.

Hole In My Soul is bijvoorbeeld in essentie wel een prima track, die zich geproduceerd door Bill Higgins (Girls Aloud, Little Mix) als een echte oorwurm in je hersenpan nestelt. Maar je hoort ook dat de band er zelf misschien niet helemaal overtuigd in hangt. De pit ontbreekt, het voelt alsof je naar een band luistert die zichzelf misschien wel een beetje schaamt voor wat ze aan het doen zijn. Dat punt bereikt Kaiser Chiefs helemaal op Parachute, het meest poppy liedje ooit in hun oeuvre. Daarna stabiliseert het album echter met een paar prima liedjes waar de balans tussen (80s)pop, hitproducties en indierock wel wordt gevonden. Het fraaie midtempowerkje Why Do You Do It To Me? is daarvan ontegenzeggelijk de beste. Maar daarna zwalkt het weer vrolijk alle kanten op. Van absolute uitglijer Press Rewind (een wel erg plat popliedje dat je in weerwil tot de titel liefst heel snel vooruit spoelt) tot het wel heel erg aardig gelukte Sunday Morning, waarop Kaiser Chiefs klinkt als een rock ’n rollbandje dat acid heeft geslikt. Het resultaat is even avontuurlijk als catchy.

Dit wekstuk beoordelen is uitermate lastig. Je kan niets anders dan waardering hebben voor het feit dat de band de nek uitsteekt en iets nieuws probeert. Het gebrek aan overtuiging daarbij nekt de liedjes echter. Maar wie het album van begin tot eind doorworstelt komt toch zeker wel enkele heel goede nummers tegen. Nummers die wellicht niet typisch Kaiser Chiefs zijn, maar wel tonen dat de band zeker nog niet afgeschreven hoeft te worden. Het is dan ook niet erg om te vallen, als je vervolgens maar weer opstaat. Laten we hopen dat deze band dat straks weer kan.

Kaiser Chiefs – Stay Together

 1. We Stay Together
 2. Hole in My Soul
 3. Parachute
 4. Good Clean Fun
 5. Why Do You Do It to Me?
 6. Indoor Firework
 7. Press Rewind
 8. Happen in a Heartbeat
 9. High Society
 10. Sunday Morning
 11. Still Waiting
 12. Lazor Jam (verborgen nummer)


 1. We Stay Together
 2. Hole In My Soul
 3. Parachute
 4. Good Clean Fun
 5. Why Do You Do It To Me?
 6. Indoor Firework
 7. Press Rewind
 8. Happen In A Heartbeat
 9. High Society
 10. Sunday Morning
 11. Still Waiting