×

Recensie

Jazz

26 juli 2013

Kairos 4tet

Everything We Hold

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Naim Jazz

Everything We Hold Kairos 4tet Jazz 4.5 Kairos 4tet – Everything We Hold Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldig album is Everything We Hold van het uit Londen afkomstige Kairos 4tet. Typisch zo’n album dat het kwartet in één keer wereldberoemd gaat maken.

In thuisland Engeland behoort Kairos 4tet al jaren tot het meest opwindende dat er in de zeer levendige Britse jazzscene plaatsvindt. Het kwartet kwam nog maar 3 jaar geleden vanuit het niets, zo leek het, met hun debuutalbum Kairos Moment. Een geweldig album dat vooral in het thuisland veel opzien baarde en van saxofonist/songschrijver Adam Waldman gelijk een nieuwe jazzheld maakte. Het daarop volgende Statement of Intent (2011) maakte al net zoveel indruk en verkreeg ook buiten Engeland redelijk veel aandacht.

Met Everything We Hold hebben ze hun meest meeslepende album gemaakt. Het album is voor de helft opgebouwd uit spannende, uitdagende instrumentale en voor de andere helft uit opvallende, ijzersterk gezongen composities. Albumopener The 99 part.1 zet de toon voor een ware suite (part.2 en 3 zijn even verder op het album te vinden en part.4 geldt als de prachtige albumafsluiter). Opgedragen aan de Occupy movement, is de suite een erg fraai uitgebalanceerde jazzcompositie, in 4 delen, die de ambitie hoog in het vaandel heeft. De suite is fijn experimenteel van toon en er wordt briljant gemusiceerd.

Ook J-Ho From The Block (een grappige referentie naar de bassist) is een fijn uitdagende compositie met een hoofdrol voor bassist Hoiby zelf. De man, die ook met zijn eigen Phronesis de jazzbakens fijn Brits verzet heeft, is gezegend met een van de meest opwindende basspeelmanieren en imponeert wederom. Ook Finding Neamo (dan weer ‘vernoemd’ naar de pianist van de band) is een prachtige compositie, opgebouwd uit vele spannende muzikale lagen. Het allermooiste instrumentale stuk van het nieuwe album is echter het zinnenprikkelende Reunion. Opgezet als een ode aan de samenwerking van de muzikanten in deze band (alle leden van de band doen heel veel zijprojecten) wordt niet alleen de muzikale uitdaging gezocht maar ook de emotie optimaal gevonden. De hoofdrol in al deze composities is zeker niet alleen weggelegd voor de geweldige Waldmann, ook zijn 4tet maten Jasper Hoiby (bas), Ivo Neame (piano) en Jon Scott (drums) maken grote indruk.

De gezongen composities zijn al net zo sterk. Britse soullegende Omar overtuigt volop in Song For The Open Road, maar nog verrassender is de Ierse singer-songwriter Marc O’ Reilly die in het fraaie Home To You en vooral in het magistrale Ell’s Bells een heftige emotie weet te veroorzaken. Wat een prachtige, licht hese, stem heeft deze man! Ook Narrowboat Man, waarin O’Reilly het duet aangaat met vaste Kairos waarde Emilia Mårtensson, is van een adembenemende schoonheid.

Everything We Hold is geproduceerd door Waldmann en Jules Buckley. De mannen kennen elkaar reeds van het begin van beider muziekcarrière en weten een fijne balans te vinden. Waar Waldmann de jazzman is met een fijn oor voor experiment is Buckley juist de man van het overzicht en het totaalgeluid. Waar Waldmann dan de man van de instrumenten en hun solo’s is weet Buckley juist de stemmen weer warm en emotievol te laten klinken. En als Waldmann het basisgeluid van een jazzkwartet weet neer te leggen verzorgt Buckley de warme bovenlaag. Daarnaast zijn de weergaloze arrangementen van Narrowboat Man en Ell’s Bells zijn wellicht de mooiste die Buckley ooit maakte.

Everything We Hold is niet alleen een van de meest uitdagende  jazzalbums van dit jaar, wellicht zelfs het allermooiste jazzalbum van dit najaar, maar het album geeft ook de grote opmars van de Britse jazz aan. Net als bijvoorbeeld Neil Cowley Trio met The Face Of Mount Molehill vorig jaar optimaal wist te imponeren in uitdagende jazztracks met een pop en rockinslag, weet Kairos 4tet met hun derde album een prachtige brug te slaan naar experimentele jazz met folk en pop. Everything We Hold is het prachtige gevolg. 1. The 99 Pt 1 [Great Scott]
 2. Home To You (feat. Marc O’Reilly)
 3. J-Hø from the Block
 4. Narrowboat Man (feat. Emilia Martensson & Marc O'Reilly)
 5. Reunion
 6. Song For The Open Road (Feat. Omar)
 7. The 99 Pt 2
 8. The 99 Pt 3
 9. Ell's Bells (feat. Marc O'Reilly)
 10. Finding Neamo
 11. The 99 Pt 4