×

Recensie

Jazz

12 november 2020

Kahil El'Zabar

America the Beautiful

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: Spiritmuse Records

America the Beautiful Kahil El'Zabar Jazz 3.5 Kahil El’Zabar – America the Beautiful Written in Music https://writteninmusic.com

Eerder dit jaar bracht Kahil El’Zabar nog een kwartet samen met oude vriend David Murray om grenzeloos te jammen op het aanstekelijke Spirit Groove. Op zijn nieuwste plaat leidt de voormalige voorzitter van de AACM een heus orkest van strijkers, percussionisten en jong geweld uit de scene van Chicago als Tomeka Reid. Een ambitieus project waarmee El’Zabar zijn licht laat schijnen op de staat van de States en dat zet meteen een andere toon: de strijkers in openingslied AMERICA THE BEAUTIFUL (alle titels staan in hoofdletters, als waren het slogans op spandoeken) staan niet helemaal op mekaar afgestemd, haken af, wijken af… Onrust heerst, maar de groove zal gaandeweg richting brengen.

Ondanks alles hoop zoeken, blijft de bedoeling van El’Zabar. We schakelen dan ook snel over naar een therapeutisch feestje getiteld JUMP AND SHOUT (FOR THOSE NOW GONE), gevolgd door een remake van EXPRESS YOURSELF die een second line in New Orleans niet zou misstaan. Het brengt ons terug naar de basis van dit genre en herinnert ons in één trek aan de sociale kracht van muziek.

Het is niet de laatste keer dat een Amerikaanse klassieker onder handen wordt genomen. Een soulhit van Al Green krijgt een maatschappelijke, politieke dimensie wanneer de ‘you’ vervangen wordt door ‘we‘ in HOW CAN WE MEND A BROKEN HEART. De pizzicato van de strijkers en de vibrato van trompettist Corey Wilkes doen de rest.

Toch worden we zelf meer geraakt door nummers als het zoekende THAT WE ASK OF OUR CREATOR en het vurige PRAYERS FOR THE UNWARRANTED SUFFERINGS waarin El’Zabar zich ontpopt tot een soort Rahsaan Roland Kirk op de fluit.

Spiritual jazz in volle verkiezingstijd, daar stemmen we op.  1. AMERICA THE BEAUTIFUL (INSTRUMENTAL)
  2. JUMP AND SHOUT (FOR THOSE NOW GONE)
  3. EXPRESS YOURSELF
  4. FREEDOM MARCH
  5. SKETCHES OF AN AFRO BLUE
  6. HOW CAN WE MEND A BROKEN HEART
  7. THAT WE ASK OF OUR CREATOR
  8. PRAYERS FOR THE UNWARRANTED SUFFERINGS
  9. AMERICA THE BEAUTIFUL