Recensie

08 juni 2018

Kadhja Bonet

Childqueen

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Fat Possum

Childqueen Kadhja Bonet Soul / Hiphop 4 Kadhja Bonet – Childqueen Written in Music https://writteninmusic.com

Vorig jaar prijkte  Kadhja Bonet op de affiche van Gent Jazz, helaas op een ontiegelijk vroeg uur op de openingsavond, bleef die passage nagenoeg onopgemerkt. Het debuut The Visitor bereikte evenmin het grote publiek. Allicht komt daar met Childqueen verandering in, de zangeres uit L.A. neemt je weerom mee op een verslavende avontuurlijke muzikale trip die soul vermengt met jazz gekruid met een vleugje psychedelia en ambient.

Kadhja werd tijdens haar prille jeugdjaren door  haar ouders, twee muzikanten, aangemoedigd om naast gitaar viool te studeren. De academische muziekbeleving  blijkt te beperkt voor haar meer intuïtieve creatieve verzuchtingen. De rigide klassieke training  komt evenwel uitstekend van pas bij haar muzikale projecten. Op The Visitor figureerden nog enkele gastmuzikanten maar met  uitzondering van de baslijnen is alles wat je hoort op Childqueen afkomstig van de zangeres die naast de instrumentatie met haar etherische stemtimbre haar eigenzinnige visie creëert.

Procession opent met de woorden “everymorning  brings a chance to renew, a chance to renew” dat zich al een mantra ontrold op repetitieve mars ritmiek. In de zweverige titeltrack Childqueen herinnert de uitbundige strijkers orkestratie even aan de Phyli-soul terwijl de intro van Mother Maybe naar soundtracks uit de blaxploitation periode lonkt met wah wah gitaarlicks, prominente baslijnen en tempowisselingen ondersteunen de feministisch geïnspireerde song. Bijzonder knap is de zwoele ritmische  backingzang die Another Time Lover aanstuurt, zo ontdek je bij iedere luisterbeurt van die details die het verschil uitmaken in het bijzonder sfeervolle, wat mysterieuze repertoire.

In Delphine ontpopt Bonet zich met zijdezachte, omfloerste zang als sensueel torch crooner. Het instrumentale sluitstuk, de zogenaamde ‘hidden track’ Nostalgia situeert zich eveneens meer in de jazzy regionen met woordeloze zang en aanlokkelijk fluitspel op een melodische basraster. Het is telkens een weldadige belevenis om je over te geven aan de opmerkelijke, elegante soundtrack van Kadhja Bonet.  1. Procession
  2. Childqueen
  3. Another Time Lover
  4. Delphine
  5. Thoughts Around Tea
  6. Joy
  7. Wings
  8. Mother Maybe
  9. Second Wind
  10. ...